آشنایی با افسردگی و راههای درمان آن!
-
نویسنده: سحر حقیقت جو
- نظرات: 0
- بازدید ها: 1815
- تاریخ : 1396/11/07
افسردگی (Depression) یک حالت خلقی مداوم و مستمر است که درآن احساس غمگینی، نا امیدی، بی حوصلگی، احساس تنهایی برای مدتها باقی می ماند. فرد افسرده این احساسات را برای چندین هفته دارد .این حالتها مانع از این میشود که فرد افسرده بتواند مثل قبل کار کند و وظایف روزانه اش را انجام دهد.
نشانه های افسردگی عبارتند از:
- نشانه های عاطفی: غمگینی، نا امیدی، عصبانیت و از کوره در رفتن و کم یا زیاد شدن این حالت های خلقی.
- نشانه های جسمانی: خواب بیش از حد یا کم خوابی، کم شدن یا زیاد شدن وزن، یبوست، کم شدن اشتها یا خوردن بیش از حد، کم شدن یا از دست دادن میل جنسی
- نشانه های رفتاری: بی انگیزه بودن برای انجام وظایف روزانه، گریه های بدون دلیل، کناره گیری از دیگران و موقعیت های جدید، بی توجهی به ظاهر و آرایش، ناتوانی در کنترل عصبانیت و احساس پشیمانی بعد از عصبانی شدن
- افکار ناراحت کننده: شکست خورده یا بازنده دانستن خود، انتقاد کردن مداوم از خود، سرزنش کردن خود برای هر اتفاق بد، ناتوانی و تردید در تصمیمگیری، بدبینی به آینده، کمتر از واقع دیدن توانایی ها، بعضی مواقع این احساسات آنقدر زیاد است که فرد افسرده فکر میکند اگر بمیرد بهتر است یا تصمیم میگیرد به خود صدمه بزند تا از زندگی راحت شود.
علل افسردگی چیست؟
به نظر می رسد که افسردگی علاوه بر دلایل ارثی، به تغییرات مواد شیمیایی در مغز مربوط باشد، که ارتباط بین سلولهای عصبی را با یکدیگر دچار اشکال میکند. افسردگی میتواند با دغدغه ها و رویدادهای زندگی شما ارتباط داشته باشد از قبیل مرگ کسی که دوستش دارید، طلاق یا از دست دادن کار.
عوامل مختلفی در ایجاد افسردگی نقش دارند از جمله عوامل ژنتیکی، زیست شناختی و استرس ها. معمولا ترکیبی از این عوامل افسردگی را در فرد ایجاد میکنند. بعلاوه مصرف مواد مخدر و الکل ، یا داشتن بیماری مزمن یا دردناک جسمی مانند دیابت یا کمردرد مزمن میتواند نقشی در افسردگی داشته باشد.
درمان افسردگی چگونه است؟
افسردگی را هم میتوان با دارو هم مشاوره وهم هر دو درمان کرد.
داروهای ضد افسردگی عدم تعادل شیمیایی در مغز را که باعث افسردگی میشود، اصلاح میکنند و تاثیر داروهای ضد افسردگی بر هر فردی متفاوت است. بنابراین حتی اگر یک دارو بر بیماری شما تاثیری نداشته باشد، ممکن است داروی ضد افسردگی دیگر بر شما موثر باشد.
در هفته اول مصرف دارو ممکن است عوارض جانبی آن در شما ظاهر شود. اما میزان این عوارض جانبی بعد از هفته دوم پس از مصرف دارو بشدت کاهش می یابد.
تا چه زمانی به دارو نیاز خواهید داشت؟
مدت زمان نیازتان به مصرف دارو به میزان افسردگی شما بستگی دارد. ممکن است پزشک از شما بخواهد داروها را برای 4 تا 6 ماه یا بیشتر استفاده کنید. شما نیاز دارید به مدت زمان کافی دارو مصرف کنید تا احتمال عود افسردگی شما کاهش پیدا کند. در این زمینه حتما با پزشک خود مشورت کنید.
روان درمانی چیست؟
در روان درمانی ممکن است شما با یک پزشک خانوادگی، یک روانپزشک یا روان درمانگر درباره شرایط زندگی تان صحبت کنید. ممکن است موضوع بحث شما با این درمانگران درمورد افکار و عقاید یا روابط خانوادگی تان باشد. یا ممکن است بر رفتارهایتان متمرکز شوید و اینکه این رفتارها چگونه بر زندگی شما اثر میگذارد و چگونه میتوانید آنها را تغییر دهید.
معمولا روان درمانی برای مدت معینی مثلا بین 8 تا20 جلسه انجام میشود.
آیا لازم است بستری شوید؟
معمولا با مراجعه به پزشک میتوانید افسردگی را درمان کنید. اگر شما عارضه ی پزشکی دیگری دارید، بر درمان اثر دارد. و یا اگر خطر خودکشی در شما بالا باشد نیاز به بستری در بیمارستان دارید.
کی افسردگی به پایان میرسد؟
درمان افسردگی ممکن است برای هفته ها، ماه ها، یا حتی سالها به طول انجامد.
خطر اصلی درمان نکردن افسردگی، خودکشی است. معمولا درمان افسردگی در مدت 8 تا 12هفته یا کمتر باعث بهبودی شما میشود.
شدت بیماری افسردگی:
شاید برخی از شما بیمار افسردگی را دیده باشید که به علت شدت بیماری در بیمارستان بستری شده و تحت درمان قرار گرفته باشد و این فکر را در شما ایجاد کند که بیماری افسردگی یعنی این. در بسیاری موارد بخصوص در مراحل اولیه بیماری افسردگی شدید نیست وبا گذشت زمان و بدون اقدام درمانی مناسب، شدید و حتی ممکن است بیمار در بیمارستان روانپزشکی هم بستری شود.
در بسیاری از موارد و یا در مراحل اولیه با وجود بیماری افسردگی بیمار کار روزمره ی خود را انجام میدهد. به کارهای خانه رسیدگی میکند، درس خود را میخواند، به اداره خود میرود و... اما همه اینها را با مشکل و به سختی انجام میدهد. مثل سابق راحت نیست و برای انجام کارهایی که از سالها پیش به آنها مشغول است وقت و انرژی بیشتری مصرف کند.
گذر از افسردگی:
برای گذر از یک دوره ی افسردگی به این نکات توجه داشته باشید:
- تند نروید، از خودتان انتظار زیادی نداشته باشید. هر کاری را به صورت طبیعی انجام دهید. برنامه واقع گرایانه تنظیم کنید. به افکار منفی که ممکن است در شما وجود داشته باشد اعتنا نکنید. افکاری از قبیل: مقصردانستن خود یا انتظارات غلط. این فکر بخشی از افسردگی است . این ها افکاری است که افسردگی شما را تشدید میکند.
- خود را با فعالیت هایی درگیر کنید که حس خوبی در شما ایجاد میکند یا احساس موفقیت را در شما به وجود می آورد. زمانی که افسرده اید، تصمیم گیری های عمده در مورد زندگی خود انجام ندهید، اگر ضروری است که تصمیم بزرگی بگیرید، از کسی که به او اعتماد دارید کمک بخواهید.
- از مواد روان درمان غیرمجاز برای خلاص شدن از حالات افسردگی استفاده نکنید. این مواد سبب افسردگی شدید میشوند و تداخل های خطرناکی با داروی ضد افسردگی تجویز شده برای شما دارند. به نظر میرسد که فعالیت جسمی باعث بروز واکنش های شیمیایی در بدن میشود که ممکن است وضع روانی شما بهبود یابد.
- ورزش کردن 4 تا 6 بار در هفته ، به مدت 30 دقیقه هدف خوبی است ، اما کمترین فعالیت جسمی هم میتواند مفید باشد.
- امیدواری خود را حفظ کنید و توجه داشته باشید که برطرف شدن کامل افسردگی شما نیاز به گذر زمان خواهد داشت.
چرا باید افسردگی را درمان کرد؟
درمان زودرس کمک میکند از بدتر شدن افسردگی یا از مزمن یا مداوم شدن آن جلوگیری شود. فکر کردن به خودکشی در بین افراد افسرده رایج است. اگر شما برای افسردگی تان درمان دریافت نکنید، خطر خودکشی افزایش پیدا میکند. درمان موفقیت آمیز افسردگی، افکار خودکشی را برطرف خواهد کرد. درمان میتواند به بازگشت شما به حالت طبیعی و لذت بردن از زندگی کمک کند. درمان میتواند به جلوگیری از بازگشت افسردگی کمک کند.