سلآموز بیاموز تا سالم باشی

سلاموز

زوال عقل یا دمانس را بهتر بشناسید و با راهکارهای پیشگیری از آن آشنا شوید!


مشکل در به یاد آوردن نام افراد، آدرس و موارد دیگری از این قبیل آزاردهنده است. فراموش کردن نام فرزندان، نشانی منزل یا سن خود مشکلی جدی به شمار می آید. زوال عقل بیماری مغزی است که برای فرد، به یاد آوردن رخ داده های اخیر را دشوار می سازد و بر ارتباطات و یادگیری او اثر می گذارد. در نهایت افراد مبتلا به زوال عقل نخواهند توانست از خود مراقبت کنند.

 

با افزایش سن، قدری کاهش در حافظه غیرمنتظره نیست، هرچند افزایش سن به خودی خود توضیح کافی در ناتوانی به یادآوردن رخ دادهای اخیر ندارد. بسیاری از افراد این که مشکل حافظه دارند را تشخیص می دهند و هنگامی که نمی توانند موضوعی را به خاطر آورند، احساس درماندگی و کلافگی می کنند. مشکل پیش رونده حافظه و گیجی و عدم درک درست زمان و مکان و انفجار احساسی متعاقب آن می تواند به آشفتگی خانواده، سانحه و حتی آسیب به فرد منتهی شود.

 

 

گاهی اوقات این نگرانی ها که در شما به وجود می آید، ممکن است یک ابهام در مغز شما باشد که نشانه ای از زوال عقل نیست، پس چه چیزی می تواند دلیل آن باشد؟ احتمالات فراوانی در این زمینه وجود دارند. که در زیر به چند مورد اشاره خواهیم کرد.

 

خواب ناکافی: هنگامی که بدن به اندازه کافی استراحت نمی کند، مغز نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. خواب ناکافی اثری منفی بر تفکر دارد. هنگامی که به انداره کافی نمی خوابید، میزان توجه و تفکر دقیق شما افت پیدا می کند.

 

 

اتاق استراحت: اتاق خود را به مکانی برای استراحت تبدیل کنید و تا حد امکان از دستگاه های الکترونیکی دور باشید با خوابیدن و بیدار شدن در یک ساعت مشخص یک روال خواب برای خود ایجاد کنید.

 

 

استرس: زیر فشار بودن و مواجهه مداوم با موقعیت های استرس زا تاثیر منفی بر احساسات شما دارد و بدن را تخریب می کند. نشانه های استرس می توانند از سردرد و تهوع تا درد در ناحیه سینه و درد های عضلانی را شامل شوند. در حقیقت استرس هم عملکرد جسمانی و هم روانی را مختل می کند.

 

 

عوارض جانبی داروها: با افزایش سن، احتمال ابتلا به بیماری های مختلف و مصرف داروها نیز افزایش می یابد. توصیه می شود قبل از مصرف دارو ها حتما عوارض جانبی داروها را مطالعه فرمایید.

 

 

مصرف داروی جدید: اگر قرار است در کوتاه مدت دارو مصرف کنید و مشکلات ابهام مغز شما چندان جدی نیست، احتمالا پس از قطع مصرف به شرایط عادی باز می گردید اما در صورت نیاز به مصرف بلند مدت دارو حتما با پزشک خود مشورت نمایید.

 

 

مسائل هورمونی: بانوان باردار باید خود را برای تجربه تغییرات هورمونی در دوران بارداری آماده کنند. همچنین، در دوران یائسگی نیز احتمال تجربه این مشکل زیاد است. تغییرات هورمونی به واقع می توانند روی عملکرد مغز تاثیر بگذارند.

 

 

افزایش فعالیت مغز: اگر همواره تلاش می کنید تا چند کار را در یک زمان انجام دهید، تعجبی ندارد که مغز اندکی دچار ابهام و گیجی شود. مهم نیست چند سال سن دارید زیرا چند وظیفگی در هر سنی می تواند اثر منفی به همراه داشته باشد.

 

 

بیماری: مشکل شما ممکن است نشانه ای از برخی بیماری ها مانند سندروم خستگی مزمن، فیبرومیالژیا، لوپوس و ام اس باشد. همچنین این شرایط می تواند در نتیجه ابتلا به افسردگی شکل بگیرد.

 

علائم و نشانه های احتمالی مشکلات جدی حافظه عبارتند از:

  • از دست دادن حافظه اخیر
  • مشکل در کلام
  • عدم درک درست زمان و مکان
  • تصمیمات نادرست در مورد لباس پوشیدن، فعالیت های اجتماعی یا کاری و یا پول
  • فراموش کردن رویدادهای مهم
  • عصبانیت ناگهانی و بی دلیل
  • سرزنش دیگران در مورد جابه جا کردن اشیا
  • نصفه گذاشتن کارها
  • تکرار یک سوال
  • قطع ارتباطات اجتماعی و عدم علاقه به حضور در جمع 

 

 

معمولاً افرادی که از دمانس رنج می برند، در فعالیت های زیر با مشکل مواجه می شوند.

  •  فراموش می کنند کارهایی که بارها انجام داده اند را مجدداً انجام دهند.
  • در یادگیری چیزهای جدید با مشکل مواجه هستند.
  • در طی یک گفت و گو، یک مطلب را دوباره یا چند باره تکرار می کنند.
  • در تصمیم گیری مشکل دارند.
  • کارهایی را که امروز انجام داده اند را فراموش می کنند.

 

اگر شما احیاناً با مشکلات ذکر شده مواجه هستید به شما توصیه می کنیم به پزشک مراجعه کنید.

 

 

راهکار هایی ساده که به بهبود حافظه شما کمک می کنند:

  • یک فهرست تهیه کنید. این مساله نقطه ضعف نیست که برای خرید روزانه یا دیگر فعالیت های روزانه تان فهرست همراه داشته باشید. اگر می خواهید واقعا به روز عمل کنید می توانید برای این منظور، از ابزار های الکترونیک مانند موبایل های هوشمند استفاده کنید.
  •  یک برنامه معین داشته باشید. این که به یاد آورید گام بعدی چیست، هنگامی که همواره از همان گام ها استفاده می کنید، آسان تر است.
  •  تلاش کنید برای یاد آوری چیزها از روش تداعی استفاده کنید.
  •  فهرستی از رخداد های آینده تقویم تهیه کنید.
  •  همواره چیز های مهم مثل کلید، کیف پول و غیره را در محل ثابتی نگه دارید.
  •  هنگامی که با شخص جدیدی آشنا می شوید چندین بار در طول گفت و گو نام او را تکرار کنید تا مطمئن شوید آن را به یاد سپرده اید.
  •  به یاد آوردن واژه ای که می دانید، اگر به ترتیب حروف الفبا به دنبال آن بگردید ساده تر خواهد بود. امتحان کنید.
  •  ذهن خود را مشغول نگه دارید. تمام وقت خود را صرف تماشای تلویزیون نکنید. جدول های لغات متقاطع، جدول اعداد، بازی های کارتی و خواندن، تمرکز بیش تر و انرژی ذهنی افزون تری لازم دارند. اگر از ذهن تان استفاده نکنید، ضعیف تر می شود.

 

 

با این آزمون ساده، مشخص نمایید که آیا در خصوص این بیماری به ارزیابی بیشتری نیاز دارید؛ یا خیر.

برای شروع سعی کنید 3 چیز را به حافظه بسپارد. سپس سعی کنید فورا آن 3 چیز را تکرار کنید. سپس به فاصله 5 دقیقه سعی کنید نام آن 3 چیز را مجدداً بگویید. در این فاصله سعی کنید با یک کاغذ و مداد ساعتی بکشید که زمان 10 دقیقه به 2 را نشان می دهد. اگر بتواند یک ساعت درست بکشید و 2 یا 3 مورد را درست به خاطر آورید، چندان جای نگرانی نیست. اگر نتوانید به درستی ساعت را بکشید و نتوانید نام چیزها را به یاد آورید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

 

 

آیا میوه ها خاصیت ضد فراموشی دارند ؟

بر اساس نظر محققین، مرکبات در تقویت مغز؛ نقش مهمی ایفا می کند و افرادی که مرکبات بیشتر مصرف می کنند به احتمال کمتری به زوال عقل مبتلا می شوند. در واقع در مرکبات ماده ای وجود دارد که از مغز محافظت می کند و شواهد بیانگر ان است که بافت و آب مرکبات حاوی تعدادی از فلاونوئیدهای خاص است که می توانند از نورونهای مغز محافظت کنند.

 

 

آیا ویتامین ها می توانند در پیشگیری از فراموشی موثر باشند ؟

ویتامین های گروه B  برای درمان بیماری های عصبی و روحی، بی خوابی، خستگی شدید، گیجی، فراموشی و... مفید هستند.

 

7
salamooz loading ...