در دوران بارداری چقدر وزن اضافه کنیم؟
-
نویسنده: تیم سلامگ
- نظرات: 0
- بازدید ها: 2185
- تاریخ : 1398/09/28
یکی از پرسشهای پرتکراری که مخاطبین عزیز سلاموز پرسیده بودند در مورد مقدار اضافه وزن طبیعی در دوران بارداری بوده و به همین جهت تصمیم گرفتیم تا در این مقاله بطور دقیق و شفاف به این موضوع بپردازیم. با ما همراه باشید.
بارداری بعنوان رویداد مهم در زندگی همراه با تغییرات متعدد در جسم و روح هر مادری است. یکی از بارزترین این تغییرات مربوط به وزن مادر است. رشد و نمو جنین و مجموعه تغییراتی که بدن برای مهیا ساختن محیط مناسب برای این شگفتی خلقت خداوند فراهم میکند، نمود خود را بصورت افزایش وزن در دوران بارداری نشان میدهد. بسته به اینکه وزن شما پیش از بارداری چقدر بوده باشد، میزان طبیعی وزنی که اضافه میکنید در هر یک از ماههای بارداری مشخص میشود. بسیار مهم است که مراقب میزان وزنی که اضافه میکنید باشید تا این دوران حساس را با بهترین کیفیت و نتیجه و به سلامتی تمام پشت سر بگذارید.


در دوران بارداری به چه میزان باید افزایش وزن داشته باشم؟
ارایه پاسخ دقیق به این سوال بستگی به شرایط متعددی دارد. بعنوان مثال سطح سوخت و ساز بدن میزان فعالیت بدنی و حتی عوامل ژنتیکی شما دارد. به همین خاطر نیاز دارید که در طول این دوران از مشاورهی متخصصین چه در مرکز جامع خدمات سلامتی که تحت پوشش آن هستید و چه در مطب یا کلینیکهای خصوصی بطور منظم بهرهمند شوید تا بر حسب ویژگیهای شخصی شما بهترین توصیهها ارایه شود. البته در ادامه در این مقاله جدولهایی را آماده کردهایم که در آن میتوانید بر حسب شاخص تودهی بدنی (BMI) خود میزان وزنی که در هریک از ماههای بارداری باید اضافه کنید را بیابید. این که بارداری شما از نوع تک قلویی است و یا دو قلویی هم اهمیت زیادی دارد. در جدول زیر کل اضافه وزن توصیه شده (به کیلوگرم) در بارداری تک قلویی و دوقلویی را مشاهد میکنید.

افزایش وزن در سه ماهه اول بارداری
در سه ماهه نخست بارداری جنین شما بسیار کوچک است و اضافه وزنی که در این مدت اتفاق میافتد معمولاً بیشتر از 2 کیلوگرم نخواهد بود. اگر از تهوع صبحگاهی رنج میبرید، ممکن است هیچ وزنی اضافه نکنید و یا حتی وزن از دست دهید. این موضوع مشکلی ایجاد نمیکند. البته مهم است که وضع تغذیهای شما مطلوب باشد و بتوانید وزن از دست رفته احتمالی را در سه ماهه دوم جبران کنید. در جدول زیر میزان طبیعی اضافه وزن (به کیلوگرم) در سه ماه اول بارداری بر حسب شاخص توده بدنی مادر در بارداری تک قلویی و دوقلویی را مشاهده میکنید.

میزان افزایش وزن طبیعی در سه ماهه دوم بارداری

میزان اضافه وزن طبیعی در سه ماهه سوم بارداری

برای کنترل وزن در محدودهی طبیعی چقدر کالری باید دریافت کنید؟
دستیابی به وزن مطلوب و حفظ آن در دوران بارداری موضوع مهمی است که برای رسیدن به آن باید رژیم غذایی خود را کنترل کنید. به عبارتی باید هوشمندانه و متعادل غذا بخورید. مهمترین چیزی که به عنوان یک خانم باردار در مورد تغذیه خود باید در نظر داشته باشید و رعایت کنید این است که به جای زیادتر خوردن، غذاهای مغذی و پر انرژی را انتخاب کنید و در وعدههای بیشتر اما با حجم کمتری غذا بخورید. این کار باعث میشود که علاوه بر تامین نیاز بدن خود شما و جنینتان، از دچار شدن به حالت تهوع که بخشی از آن به خاطر فشار وارد شده به دستگاه گوارش در اثر رشد جنین است جلوگیری کنید. به خاطر داشته باشید که آنچه میخورید تامین کننده نیاز بدن جنین برای ساختن تک تک اندامهای بدن اوست؛ از استخوانها گرفته تا دستگاه عصبی و گوارش و ...
اگر متابولیسم سریع و بالایی دارید، فعالیت بدنی زیادی دارید و یا چند قلو حامله هستید، ممکن است خیلی آهستهتر وزن اضافه کنید و در این شرایط نیاز دارید که کالری بیشتری دریافت کنید. اگر پیش از بارداری اضافه وزن داشتید یا چاق هستید، به کالری بیشتر احتیاج نیست. در مورد میزان مناسب اضافه وزن و رژیم غذایی مناسب خودتان حتما با پزشک، ماما و یا مراقب سلامت خود در مراکز خدمات جامع سلامت مشورت کنید.

وزن اضافه شده در بارداری بعد از زایمان چه میشود؟
بسیاری از خانمها (شاید بشود گفت همه!) نگران این هستند که وزنی که در دوران بارداری اضافه میکنند را نتوانند بعدا کم کنند. داشتن اندامی متناسب و زیبا دغذغهای است که ممکن است شما هم آن را داشته باشید. در این مورد جای نگرانی نیست. چیزی که نیاز خواهید داشت این است که به بدن خود زمان کافی بدهید تا خود را پس از زایمان بازسازی کند. راه حلهای زیادی برای کم کردن وزن بعد از بارداری وجود دارد. جالب است بدانید که مادرانی که از شیر خود نوزادشان را تغذیه میکنند در مقایسه با سایرین سریعتر به وزن ایدهآل خود میرسند.
شروع کردن فعالیت بدنی منظم طبق توصیه پزشک هم یکی از قدمهایی است که باید بردارید. یه یاد داشته باشید که کنترل میزان افزایش وزن در طول دوران بارداری و حفظ آن در محدودهی مطلوب بهترین کاری است که میتوانید در این باره انجام دهید. اگر در طول دوران بارداری بصورت طبیعی وزن بگیرید، پس از زایمان نیز بصورت طبیعی به وزن ایدهآل خود خواهید رسید.