زندگی پایدار یعنی هماهنگی و سازگاری با طبیعت
-
نویسنده: لند یسا
- نظرات: 2
- بازدید ها: 1524
- تاریخ : 1398/05/05
تا به حال چند بار جمله کاغذ زباله نیست را شنیده اید؟ جملهای که همه جا دیده و شنیده میشود اما گویا هنوز به آن اعتقاد کافی نداریم. بسیاری از ما آدمها با این طرزفکر نارست که دور ریختن کاغذ مصرفی ما آسیبی به محیط زیست وارد نمیکند، روی این جمله سرپوش میگذاریم و ساده از کنار آن گذر میکنیم. بی خبر از اینکه فقط کاغذ مصرفی یکسال هر کدام از ما انسان ها چه تاثیر بزرگی بر روی محیط زیست و نابودی روزافزون جنگل یا به عبارتی همان ریه های زمین دارد. موضوع حمایت از محیط زیست دیگر یک شعار و یا یک ژست فرهیختگی نیست! یک ضرورت اجتناب ناپذیر است که اگر به آن بیتوجه باشیم حیات تمام موجودات زنده بر روی زمین و خود ما انسانها در معرض تهدید جدی و نابودیست.
کاغذ پنجمین صنعت بزرگ مصرف کننده انرژی در دنیا است. این صنعت نسبت به صنایع دیگر به ازای تولید یک تن محصول، آب بیشتری مصرف کرده و سطح بالایی از آلودگی آب و هوا را به وجود میآورد. طبق آمار، هر ایرانی سالانه 13 کیلو گرم کاغذ مصرف میکند که در کل این رقم برابر ۹۱۰ میلیون کیلوگرم کاغذ در سال میشود. برای تولید هر تن (هزار کیلوگرم) کاغذ باید ۱۷ اصله درخت را قطع گردد که هر درخت به طور متوسط قادر است سالانه ۶ کیلوگرم دی اکسید کربن را به اکسیژن تبدیل کند. اکسیژنی که بدون آن زندگی بر روی زمین میسر نخواهد بود. به یاد داشته باشید که ایران در میان 56 کشور دارنده جنگل در دنیا جایی در انتهای لیست و در رتبه 54 قرار دارد. جنگلها تاب آوری این سطح از بهره برداری برای تولید را ندارند و با میزان تولید مثل و رشد طبیعی توان جبران خسارتی که الگوی مصرف ما انسانها ایجاد کرده از عهده طبیعت خارج است.
برای تولید هر تن کاغذ، ۲ تن چوب و برای تولید هر تن خمیر کاغذ سفید از چوب، ۶ متر مکعب چوب جنگلی نیاز است. سالانه حدود ۱۵۰ هزار تن کاغذ در کشور تولید میشود که معادل ۳۷۰ هزارمتر مکعب چوب یا رویش سالانه ۴۵۷هزار هکتار جنگل است. در چند دهه گذشته، جنگلهای کشور از حدود ۱۸ میلیون هکتار به ۲/۱۴ میلیون هکتار کاهش یافته است. و به نظر میرسد اگر به همین منوال ادامه یابد در 60 سال آینده در کشور جنگلی وجود نخواهد داشت.
حتماً بخوانید: با کاشتن چند درخت به طول عمر خودتان بیافزایید
با توجه به این آمار بحرانی و نگران کننده بازیافت گامی حیاتی برای حفاظت از محیط زیست است.
اگر هر شخص سالانه کاغذ های مصرفی خود را جمع کند معادل 1/5 اصله درخت است واگر همه ایرانی ها این کار را انجام دهند، از قطع ۱۰۰ میلیون درخت در طول یک سال جلوگیری خواهد شد. استفاده از کاغذ بازیافت شده به جای تهیه آن از چوب درختان موجب کاهش آلودگی هوا به میزان ۷۴ درصد، کاهش آلودگی آب به میزان ۳۵ درصد و کاهش مصرف آب به میزان ۵۸ درصد خواهد شد. به همین دلیل ۵۰ درصد کاغذ تولید شده در کشورهای توسعه یافته از کاغذهای بازیافتی است. با استفاده از بازیافت کاغذ، نیاز به قطع درخت در حدود یک چهارم کاهش می یابد.
بازیافت هر تن کاغذ میتواند زمینه اشتغال برای پنج نفر را فراهم کند و به کمک بازیافت کاغذ میزان انرژی مورد نیاز جمعیت انسانی به یک چهارم و آب مورد نیاز به یک صدم کاهش می یابد. برای تهیه هر تن کاغذ از چوب ۴۴۰ هزار لیتر آب مصرف میشود، در حالیکه برای تهیه آن از کاغذ باطله 1800 لیتر آب کافی است. همینطور به کمک بازیافت ۲۵ درصد از کاغذهای موجود در زباله های شهری می توان سالانه از قطع یک میلیون و ۷۰۰ هزار درخت جلوگیری کرد. به گزارش روابط عمومی ناحیه سبز تهران، درحالی در تهران روزانه ۷ هزار تن زباله به محل دفن زباله کهریزک منتقل میشود که ۱۰% از کل زباله ها را کاغذ تشکیل می دهد، این یعنی روزانه ۷۰۰ تن کاغذ همراه با زباله در این مرکز دفن می گردد و این ۷۰۰ تن کاغذ برابر با قطع سه هکتار جنگل در روز است. این آمار و ارقام به خوبی گویای این واقعیت است که می توان با رفتاری مناسب و توجه جدی تر به امر بازیافت، ضمن حفاظت از محیط زیست، زندگی سالم تری داشت.
زندگی سالم و پایدار در گرو رفتار منطقی ما با قوانین طبیعت است. طبیعت یک موهبت الهی است که فقط به انسان ها اختصاص ندارد. طبیعت زیستگاه گونههای بیشماری از خلقت است که حق حیات و زندگی بر روی این کره خاکی را دارند. تداوم حیات بر روی زمین به اینکه ما انسان ها تا چه اندازه یک مصرف کننده مسئولیت پذیر هستیم و آن را به فرزندان خود میآموزیم بستگی دارد .
دنیای سرسبز را نمیتوان خرید اما میتوان ساخت....