بایدها و نبایدهای غذایی در پرکاری تیروئید
-
نویسنده: گروه دایوین
- نظرات: 0
- بازدید ها: 1071
- تاریخ : 1399/12/04
تیروئید یک غده پروانه ای شکل است که در جلوی گردن تان قرار دارد و هورمون های تیروئیدی به نام T3 و T4 را تولید می کند. پرکاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که سطح هورمون تیروئید شما از حالت طبیعی بیشتر باشد. به این شرایط تیروتوکسیکوز نیز گفته می شود. غده تیروئید بیشفعال یا بزرگ شده می تواند هورمون تیروئیدی بیشتری تولید کند. برخی از انواع پرکاری تیروئید ممکن است ژنتیکی باشد. در برخی موارد هم سرطان غده تیروئید می تواند سبب تیروئید پرکار شود. هورمون های تیروئیدی به تنظیم سوخت و ساز بدن کمک می کنند، همچنین قلب، مغز و سایر اعضای بدن را تحت تاثیر قرار می دهند.
درمان استاندارد پرکاری تیروئید
اگر مبتلا به پرکاری تیروئید هستید، درمان آن ضروری است. سطح بالای هورمون های تیروئید در بدن شما می تواند سمی باشد و در صورت عدم درمان، پرکاری تیروئید میتواند منجر به مشکلات قلبی، پوکی استخوان، افزایش احتمال شکستگی استخوان و سایر مشکلات جسمی شود. پزشک ممکن است برای شما داروهای ضد تیروئیدی تجویز کند. این داروها به متعادل کردن فعالیت غده تیروئید بیش فعال کمک می کنند. در برخی موارد، ممکن است پرتودرمانی یا عمل جراحی تیروئید نیاز شود.
مواد معدنی، ویتامین ها و سایر مواد مغذی نیز برای متعادل عملکرد تیروئید ضروری هستند، در نتیجه برخی از غذاها می توانند اثرات منفی این بیماری را کاهش دهند. معمولا در ابتدا، قبل از درمانهای دیگر یک رژیم غذایی کم ید برای درمان پرکاری تیروئید تجویز می شود. برای مثال، قبل از پرتودرمانی برای از بین بردن سلول های تیروئید اضافی یا آسیب دیده، باید یک رژیم کم ید را دنبال کنید. پس از درمان نیز، همچنان مهم است که مقدار ید ژیم غذایی تان متعادل باشد.
غذاهایی که می توانید بخورید:
۱. غذاهای کم ید
ید معدنی نقش مهمی در تولید هورمون های تیروئیدی بازی می کند. یک رژیم با مقدار ید پایین به کاهش سطح هورمون های تیروئیدی بدن کمک می کند.
اگر پرکاری تیروئید دارید سعی کنید این غذاها را به رژیم غذایی روزانه تان اضافه کنید:
- نمک بدون ید
- قهوه یا چای ( بدون شیر یا هرگونه محصول لبنی و یا شیر سویا )
- سفیده تخم مرغ
- میوه
- مغزهای بدون نمک و یا کره مغزها
- نان خانگی یا نانی که بدون نمک، لبنیات و تخم مرغ درست شده باشد
- پاپ کورن با نمک بدون ید
- جو دو سر
- سیب زمینی
- عسل
۲. سبزیجات خانواده کلم
سبزیجات خانواده کلم و دیگر انواع سبزیجات می توانند از تولید بیش از اندازه هورمون های تیروئیدی جلوگیری کنند.
- شاخه های بامبو
- بروکلی
- گل کلم
- چای سبز
- خردل
- کلم
۳. ویتامین ها و مواد معدنی
مواد مغذی متعددی برای سلامت غده تیروئید و متعادل ساختن تولید هورمون های تیروئیدی نیاز هستند که آهن، سلنیوم، روی و کلسیم از مهمترین آنان به شمار می رود.
آهن
آهن برای بسیاری از اعمال حیاتی بدن، از جمله سلامت غده تیروئید ضروری است. این عنصر برای اکسیژن رسانی به هر سلول بدن باید در دسترس باشد. سطح پایین آهن با هایپرتیروئیدیسم رابطه دارد.
با اضافه کردن غذاهای لیست زیر به رژیم غذایی تان مقدار آهن مورد نیاز بدن تان را تامین کنید:
- سبزیجات با برگ سبز تیره
- عدس
- مغز ها
- ماکیان از جمله مرغ و بوقلمون
- گوشت قرمز
- دانه ها
- غلات کامل
سلنیوم
غذاهای غنی از سلنیوم می توانند به متعادل کردن سطح هورمون های تیروئیدی کمک کرده و غده تیروئید را در برابر بیماری ها مصون کنند.
منابع غذایی خوب سلنیوم شامل موارد زیر می شوند:
- آجیل برزیلی
- دانه چیا
- قارچ
- چای
- گوشت، از جمله گوشت گاو و بره
- برنج
- سبوس جو دو سر
- ماکیان مثل مرغ و بوقلمون
- تخم آفتاب گردان
روی
روی بدن را برای استفاده از انرژی غذا یاری می کند. علاوه بر آن سیستم ایمنی و غده تیروئید را سالم نگه می دارد.
منابع غذایی روی :
- گوشت گاو
- نخود
- پودر کاکائو
- بادام هندی
- قارچ
- تخم کدو تنبل
- گوشت بره
کلسیم و ویتامین D
پرکاری تیروئید موجب ضعیف و شکننده شدن استخوان ها می شود. توده استخوانی ممکن است با درمان این بیماری مجددا بازگردانده شود، به همین دلیل ویتامین D و کلسیم برای ساختن استخوان های سالم در افراد مبتلا ضروری هستند.
غذاهای غنی از کلسیم شامل موارد زیر می گردد :
- اسفناج
- چای سبز
- لوبیا سفید
- کلم
- بامیه
- شیر بادام
ویتامین D نیز در این غذاهای کم ید وجود دارد:
- جگر گاو
- قارچ
- ماهی های چرب
۴. چربی های سالم
چربی هایی که از مواد غذایی کامل و عمدتا فرآوری نشده بدست می آیند، می توانند باعث کاهش التهاب شوند. این موضوع به سلامت غده تیروئید و متعادل ساختن سطح هورمون های تیروئیدی کمک می کند.
چربی های غیر لبنی در یک رژیم کم ید بسیار مهم هستند که شامل موارد زیر می شوند :
- روغن دانه کتان
- روغن زیتون
- روغن آواکادو
- روغن نارگیل
- روغن آفتاب گردان
- مغز ها و دانه های بدون نمک
۵. ادویه جات
بعضی ادویه ها دارای ترکیبات ضد التهابی هستند که به محافظت و متعادل ساختن عملکرد غده تیروئید کمک می کنند، مانند:
- زردچوبه
- فلفل سبز ( green chilies )
- فلفل سیاه
غذاهایی که نمی توانید بخورید :
۱. ید زیاد
خوردن غذاهای غنی از ید یا غنی شده با ید می تواند منجر به پرکاری تیروئید شود یا در بعضی موارد آن را بدتر کند. یک قاشق چای خوری نمک یددار، دارای 284 میکروگرم ید می باشد. غذاهای دریایی بیشترین ید را دارند. مقدار توصیه شده ید، حدود 1.1 میلی گرم در روز است.
از خوردن موارد زیر در صورت ابتلا به بیماری پرکاری تیروئید دوری کنید :
- ماهی
- جلبک دریایی
- میگو
- خرچنگ
- لابستر
- سوشی
دیگر غذاها با ید بالا :
- شیر و لبنیات
- پنیر
- زرده تخم مرغ
- نمک یددار
- آب یددار
- برخی رنگ های خوراکی
۲. نیترات
نیترات می تواند موجب شود تیروئید شما بیش از حد ید جذب کند و منجر به بزرگ شدن غده تیروئید و پرکاری تیروئید شود. غذاهای فرآوری شده نیز ممکن است دارای نیترات اضافه شده باشند. نیترات همچنین ممکن است در آب آشامیدنی یافت شود.
از خوردن غذاهای زیر پرهیز کنید و یا مقدار مصرف آن ها را کم کنید:
- گوشت های فرآوری شده ( سوسیس، بیکن، سالامی، پپرونی)
- کرفس
- کاهو
- چغندر
- اسفناج
- جعفری
- تره فرنگی
- کلم پیچ
- رازیانه
- شوید
- شلغم
- هویج
- خیار
- کدو تنبل
3. گلوتن
در بعضی افراد، گلوتن ممکن است با ایجاد التهاب سبب آسیب به تیروئید شود. حتی اگر آلرژی یا عدم تحمل گلوتن نداشته باشید باز هم حذف یا کم کردن مصرف گلوتن می تواند سودمند باشد. برچسب مواد غذایی مواد زیر را برای متحوای گلوتن آن ها بررسی کنید:
- گندم
- جو
- مخمر آبجو
- مالت
هایپرتیروئیدیسم شاید همیشه قابل پیشگیری نباشد، اما قابل درمان است. در صورتی که متوجه هر کدام از علائم پرکاری تیروئید شده اید حتما به پزشک مراجعه کنید و درمان تان را دقیقا همان طور که تجویز شده دنبال کنید. با پزشک یا متخصص تغذیه در رابطه با تغییرات کوتاه مدت و بلند مدت در رژیم غذایی تان صحبت کنید. این موضوع می تواند به متعادل کردن عملکرد غده تیروئید کمک کند و بدن را از اثرات پرکاری تیروئید حفظ کند.
اگر شما رژیم کم ید دارید، ممکن است دریافت ویتامین D و کلسیم کافی به سختی صورت پذیرد درنتیجه با پزشک یا متخصص تغذیه خود درباره مصرف مکمل ها برای دریافت این مواد مغذی مشورت کنید.
بیشتر این محدودیت های غذایی موقت است اما سایر تغییرات رژیم غذایی بخشی از شیوه زندگی سالم و متعادل برای بهبود سلامت کلی است.