چطور با مواد غذایی خانگی زخم معده را درمان کنیم؟
-
نویسنده: گروه دایوین
- نظرات: 2
- بازدید ها: 2165
- تاریخ : 1397/10/02
احساس ضعف و گرسنگی، درد شدید و سوزش قبل و بعد از غذا خوردن، حالت تهوع و حتی نفخ مواردی است که مبتلایان به زخم معده با آن دسته و پنجه نرم می کنند. اگر شما جزء این دسته افراد هستید، باید بدانید درمان زخم معده بیشتر از هرچیز بسته به رژیم غذایی و پیروی از بایدها و نبایدهای تغذیه ای است که در این مقاله با آنها آشنا می شویم.
چطور بدانیم به زخم معده مبتلا شده ایم؟
واضح ترین نشانه ی زخم معده سوزش است. هلیکوباکتر پیلوری که دلیل اصلی این بیماری شناخته شده است، دیواره معده شما را تخریب می کند، اما به خودی خود این موضوع درد ایجاد نمی کند. مشکل زمانی است که معده شما به دلیل گرسنگی یا استرس، اسید ترشح می کند. حتما مطلع هستید که این اسید تا چه اندازه قوی است. حال این اسید به زخم دیواره معده برخورد می کند. درد شدیدی که در طول روز احساس می کنید، حاصل این فرآیند است.
علاوه بر نشانه هایی که در بالا ذکر شد، در صورت وخیم تر شدن وضعیت معده نشانه های زیر نیز قابل مشاهد است:
- استفراغ با یا بدون خون
- خون تیره در مدفوع
- مشکل در تنفس
- کاهش وزن بدون دلیل
- تغییر در ذائقه
- احساس غش و ضعف شدید
چه عواملی زخم معده ایجاد می کنند؟
به جز هلیکوباکتر پیلوری که در بالا به آن اشاره شد، عوامل دیگری هم می توانند در ایجاد زخم معده نقش داشته باشند. توجه داشته باشید که تنها یک عامل نمی تواند شما را در این وضعیت قرار دهد، اما در تسریع و تشدید این بیماری به شدت تاثیرگذار خواهد بود. دیگر عواملی در ایجاد زخم معده تاثیرگذار هستند، عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- مصرف مکرر غذاهای تند
- نوشیده الکل
- استرس و اضطراب مداوم
در صورت ابتلا به زخم معده چه غذاهایی بخوریم؟
1. ترکیب میوه، سبزیجات و غلات کامل
رمز سلامتی، پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها و داشتن یک رژیم غذایی متعادل است. برنامه غذایی در بیماران مبتلا به زخم معده باید شامل مقدار کافی از میوه های و سبزیجات مختلف باشد. احتمالا هنگام مصرف میوه و سبزیجات خام سوزش معده ی شما بدتر می شود، در این صورت باید این مواد غذایی را به شکل پخته میل کنید. از سرخ کردن سبزیجات به شدت پرهیز کنید، چون غذاهای چرب با روغن زیاد برای شما سم است. پس سعی کنید میوه و سبزیجات زیر را به برنامه روزانه خود اضافه کنید:
- انواع کلم مانند گل کلم، کلم پیچ، کلم بروکلی
- انواع توت و تمشک شامل توت فرنگی، توت سیاه، شاه توت
- گیاهان برگ سبز مانند کاهو و اسفناج
- انگور قرمز
- سیب
- گیلاس
- فلفل دلمه ای
- هویج
2. لبنیات کم چرب
امروزه بحث استفاده از لبنیات های دارای پروبیوتیک داغ شده است. نکته مهم اینکه تمامی محصولات لبنی شامل پروبیوتیک هستند، اما میزان آن متفاوت است. همچنین برخی از برندهای لبنی میزان پروبیوتیک محصول خود را بیشتر از حد معمول افزایش می دهند.
فکر می کنید پروبیوتیک چطور از معده ی شما محافظت می کند؟
همانطور که می دانید یکی از اصلی ترین دلایل ابتلا به زخم معده، حضور و رشد هلیکوباکترپیلوری است. این باکتری جزء معدود باکتری های مقاوم به اسید معده است، در نتیجه اسید معده نه تنها آن را از بین نمی برد، بلکه بهشت این باکتری را در معده می سازد. باکتری های پروبیوتیک به عنوان یک سرباز وارد معده می شود و از رشد بیشتر و عفونت هلیکوباکتر جلوگیری می کنند.
پروبیوتیک در چه مواد غذایی وجود دارد؟
- ماست
- کفیر
- دوغ
- همچنین می توانید از داروخانه مکمل های پروبیوتیک را نیز تهیه کنید.
3. مواد غذایی ضد باکتری و ضد عفونت
علاوه بر آنتی بیوتیک ها و داروهایی که اسید معده را تنظیم می کنند، مصرف این موادغذایی هم میتواند در مبارزه با باکتری های زخم معده کمک کننده باشد:
- چای سبز بدون کافئین
- شیرین بیان
- زردچوبه
- روغن زیتون و دیگر روغن های گرفته شده از گیاهان
- سیر
4. مواد غذایی آنتی اکسیدانی
بسیاری از تحقیقات نشان دهنده ی تاثیر مواد غذایی دارای آنتی اکسیدان بر محافظت از ارگان ها بدن هستند. خبر خوب اینکه آنتی اکسیدان ها به طور طبیعی در بسیاری از مواد غذایی و نوشیدنی های ما وجود دارد.
- حبوبات
- انواع چای مانند چای قهوه ای
- لوبیای سویا
این مواد غذایی به ترمیم بافت دیواره ی معده که توسط باکتری آسیب دیده است، کمک می کنند.
5.عسل طبیعی
اگر قندخون شما طبیعی باشد و سابقه ی دیابت در خانواده شما نباشد، استفاده ی روزانه از عسل را به شما توصیه می کنیم. این ماده غذایی که دوست همیشگی کره در سفره صبحانه شماست را دست کم نگیرید!
عسل یک آنتی باکتریال قوی (ضد باکتری)، آنتی اکسیدان و ترمیم کننده ی طبیعی است. نوش جان!
برای درمان زخم معده چه غذاهایی را حذف کنیم؟
طبیعی است که در هر بیماری باید یکسری نکات را رعایت کنیم تا به بهبوی کامل دست پیدا کنیم، اما در این بیماری حساسیت رژیم غذایی شما دوچندان می شود. هر آنچه میل می کنید، ابتدا وارد معده می شود، در نتیجه تاثیر مستقیم روی بهبودی و یا وخیم تر شدن اوضاع شما خواهد داشت. از مصرف مواد غذایی زیر به شدت پرهیز کنید، مخصوصا اگر درد یا سوزش در معده احساس می کنید:
- قهوه
- الکل
- شکلات
- کافئین
- فست فود و غذاهای چرب
- غذاهای پرنمک
- غذاهای سرخ شده
- غذاهای تند و پرادویه
- موادغذایی که اسید دارند مانند مرکبات و گوجه
- نوشیدنی های گازدار
- گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس، بیکن
- میان وعده های ناسالم مانند چیپس، پفک، کیک