چطور یک رژیم غذایی دوستدار قلب بعد از عمل آنژیوپلاستی داشته باشیم؟
-
نویسنده: گروه دایوین
- نظرات: 2
- بازدید ها: 9909
- تاریخ : 1397/07/04
اگر برای درمانِ گرفتگیِ عروق قلبی، تحت درمان آنژیوپلاستی قرار گرفتهاید، باید بدانید که تبعیت از یک رژیمِ غذایی سالم یکی از مهمترین فاکتورهای درمانی برای شماست. در واقع داشتن یک "رژیم غذایی دوستدارِ قلب" بعد از عمل آنژیوپلاستی به شما کمک میکند که نتیجهی بهتری از درمان خود بگیرید و سریعتر بهبود یابید.
این موضوع بر کسی پوشیده نیست که داشتنِ یک رژیم سالم و مصرف غذاهای مناسب بعد از آنژیوپلاستی ضروری است. برای بسیاری از افراد، عملِ آنژیوپلاستی و باز کردنِ یک رگِ گرفته، زنگ خطری جدی است که آنها را به سمت داشتنِ سبک زندگی سالم سوق میدهد. اگر شما هم جزء این دسته از افراد هستید، زمانِ آن رسیده که سبکِ زندگیتان را عوض کنید و تمرکزِ بیشتری بر رژیمِ غذاییِ مناسب داشته باشید.
تغییرِ رژیمِ غذایی نه تنها به وضعیتِ کلیِ سلامت شما کمک میکند، بلکه پیروی از یک "رژیم دوستدارِ قلب" به عنوان بخش اصلیِ برنامهی درمانی بعد از آنژیوپلاستی شناحته میشود که میتواند احتمال وقوعِ حملهی قلبی را تا 73 درصد کاهش دهد. مصرفِ مواد غذایی که به طورِ خاص برای سلامتِ قلب مفید هستند، فشارخون را کاهش داده و وزنِ شما را متناسب نگه میدارند.
تحقیقاتی که تاثیراتِ رژیم غذایی DASH (رژیمِ مخصوص کاهش فشارخون) را در سال 2013 بررسی کردند، متوجه شدهاند که این رژیم بیماریهای قلبی را 20 درصد، بیماریهای مربوط به عروق را 21 درصد، انواع سکته را 19 درصد و ایستِ قلبی را 29 درصد کاهش میدهد. در این رژیم، توجهِ ویژهای به کاهشِ دریافت نمک و چربیهای سالم شده و به جای آن افزایش مصرف میوه، سبزیجات و غلاتِ کامل مورد تاکید قرار گرفته است.
هر آنچه که بعد از عمل آنژیوپلاستی باید بدانید و به آن عمل کنید را در دورهی آموزشی ویدیویی زیر به رایگان دریافت کنید: (بر روی تصویر دوره کلیک کنید)
در "رژیمِ غذایی دوستدارِ قلب" چه مواد غذایی مصرف کنیم؟
به محضِ اینکه وارد دورهی نقاهت بعد از آنژیوپلاستی میشوید، باید مواد غذایی زیر را در برنامهی روزانهی خود بگنجانید:
غلات کامل:
تمام غلاتِ کامل عالی هستند، اما جو و جوانهی جو دوسر فوقالعاده هستند، زیرا نوعی فیبر به نام بتاگلوکان دارند. این فیبر، چربی را از لولهی گوارش پاک میکند و در نتیجه چربی خون بالا نمیرود. البته انتخابهای دیگری هم دارید، از جمله: گندم کامل، بلغور و اَرزن.
میوهها و سبزیجات:
میوهها و سبزیجاتِ تازه، سرشار از پتاسیم هستند که به کاهشِ سدیم کمک میکنند و در نهایت فشار خون را پایین میآورند. همهی توتها دوستدار واقعیِ قلب هستند. گلابی و سیب هم احتمالا وقوعِ سکته را کاهش میدهند. فلفل دلمهای، گوجه فرنگی، هویج و سبزیجاتی که برگ سبز دارند همگی منابعِ خوبِ ویتامین و کاروتنوئید هستند. کاروتنوئید نوعی آنتی اکسیدان است که سلامت قلب را بهبود میبخشد و از بدن محافظت میکند. کِرَنبِری که نوعی توت است با کاهش التهاب و افزایش رِقَّت خون پیشنهاد بعدی ماست. پس سعی کنید در طول روز با هر وعده و میان وعدهی خود حتما میوه و سبزیجات مصرف کنید.
چربیهای سالم:
همهی چربیها بد نیستند! کافی است چربیهای سالم را انتخاب کرده و به اندازه میل کنید. چربیها سرشار از کالری هستند، به همین دلیل میزانِ مصرفیِ شما باید متناسب با وضعیتِ سلامتی و وزنتان باشد. ماهیهای سرشار از امگا 3 مانند قزل آلا، خال خالی، شاه ماهی، ساردین و تُن را به شما توصیه میکنیم.
این چربیها احتمالا ریتم نامنظمِ قلب را به حالت معمولِ آن باز میگردانند و از تشکیل لخته در خون جلوگیری میکنند. روغنِ زیتون و کانولا چربیهای مناسبی هستند که خوب است به جای کَره از آنها استفاده کنید. توجه داشته باشید که تعویض چربیهای اشباع مثل کَره و چربیهای گوشت با مواردی که ذکر شد، قطعا باعث بهبود کلسترول شما میشود.
مغزها، حبوبات و دانهها:
جای شکی نیست که حبوبات برای قلب شما مفید هستند، چون به طرزِ شگفتآوری فشار خون را پایین آورده و ریسکِ حملهی قلبی را کاهش میدهند. حداقل 4 وعدهی غذایی را در هفته به حبوبات اختصاص دهید. گردو، بادام و دیگر مغزها و دانهِها برای سلامتِ بدن ضروری هستند. وقتی به طورِ مداوم این مواد غذایی را میل کنید، LDL خون که به "چربیِ بد" معروف است، کمتر میشود.
شکلاتِ تلخ:
وقتی میل شما به سمت شیرینیها متمایل میشود، بهترین انتخاب، یک شکلاتِ نیمه تلخ است. این شکلاتها حاویِ آنتی اکسیدانی به نام فلاونوئید هستند که التهاب را کم کرده و فشار خون را پایین میآورد.
چای تازه دم:
قطعا یکی از انتخابهای اصلیِ ما ایرانیها برای آرامش در طول روز، چایِ تازه دم است. چایهایی که میزان فلاونوئید بالایی دارند ممکن است به کاهشِ احتمال وقوع سکتهی قلبی کمک کنند و همچنین فشار خون را کاهش دهند. توجه داشته باشید که منظور ما چای کیسهای نیست!
در رژیم دوستدار قلب از چه مواد غذایی دوری کنیم؟
باید تمام انتخابهای غذایی خوبتان را با چند غذای ناسالم به باد ندهید. ما چند ماده غذایی را به شما معرفی میکنیم که برای سلامت قلبتان باید از خیر آن بگذرید:
گوشت فرآوری شده:
این دسته شامل هاتداگ، سوسیس و کالباس میشود. موارد نام برده با مقدار زیادی نمک، نیترات و دیگر نگهدارندهها آماده شدهاند که به شدت به سلامتِ قلب شما آسیب میرسانند.
چربیهای اشباع شده و ترانس:
مراقب چربیهای خامه، کَره، انواع پنیر، گوشت قرمز و پوست مرغ باشید! چربیهای ترانس در غذاهای سرخ شده و فرآوری شده فراواناند و قطعاً به بهبود کلسترول شما کمکی نخواهند کرد.
غلات تصفیه شده:
برنج و نانِ سفید دشمن پنهان شما هستند. در این مواد غذایی تمامیِ قسمتهای مفید برداشته شده و ته ماندهی آن به شکل نان و برنج سفید در دسترس قرار گرفته است. بهتر است نان و برنج قهوهای را جایگزین کنید.
غذا و نوشیدنی با شیرین کنندهی مصنوعی:
احتمالا به شما توصیه کردهاند نوشابه را به دلیل قندِ بالا از رژیم غذایی خود حذف کنید. این مسئله صحت دارد اما کافی نیست! باید به برچسب بقیهی نوشیدنیها هم توجه کنید. تا آنجا که میتوانید از شکلات، ژله و دسرها دور بمانید، چون تناسب اندام شما را به خطر میاندازند.
در آخر به یاد داشته باشید: "یک رژیمِ سالم از تمامیِ موادِ غذایی که میل میکنید تشکیل شده است، بنابراین اکتفا به چند غذای سالم، آن هم از بعضی گروههای غذایی در طول روز، برای سلامتِ قلبِ شما کافی نیست!"
اگر توصیههای تغذیهای بالا را رعایت کنید و در هر وعده و میانوعدهی خود، میوه و سبزیجات و غلات کامل مصرف کنید، قطعا تا بهبود وضعیت قلبتان بعد از آنژیوپلاستی راهِ طولانی باقی نخواهد ماند.