سلآموز بیاموز تا سالم باشی

سلاموز

سلفی‌تیز یک واقعیت علمی یا شایعه‌ای جذاب ؟!


اخیرا در شبکه‌های اجتماعی، خبری مبتنی بر وجود یک اختلال وسواس فکری - عملی جدیدی به نام "سلفی‌تیز" دست به دست در حال گردش است. با وجودِ جذاب بودنِ تیترِ خبری، باید به شما بگوییم که این خبر شایعه‌ای بیش نیست و صحتِ آن موردِ بحث است.

 

 

ماجرا از جایی شروع شد که سایتِ فوربس با نشرِ یک مقاله برای اولین بار در موردِ اصطلاحی به نام "سلفی‌تیز" سخن گفت و دیگر سایت‌های خبریِ فعال در حوزه‌ی سلامت تنها بخشی از این خبر را بازنشر کردند. البته بد نیست کمی به عقب‌ تر برگردیم؛ سالِ 2014 سایتِ Adobo Chronicles ادعا کرد که انجمن روانشناسان آمریکا، "سلفی‌تیز" را به عنوانِ یک اختلالِ وسواس فکری-عملی معرفی کرده و آن را در سه دسته طبقه‌بندی کرده‌است. بعد از انتشارِ خبر، سایت‌های مختلف این مطلب را بازنشر کردند اما خیلی زود پی به شایعه بودنِ آن بردند و حالا سایتِ فوربس برایِ باری دیگر با نشرِ این خبر و بازنشر آن در سایت‌های مختلف، این شایعه را گسترش داده‌است.

 

 

در شبهِ خبرهای حاضر ادعا شده که انجمن روانشناسان آمریکا (APA) اختلالی جدید را به نامِ "سلفی‌تیز" معرفی کرده‌ است، اما واقعیت این است که در فرهنگِ اصطلاحاتِ APA، این واژه تعریف شده نیست و این انجمن هم به صراحت خبر را تکذیب کرده‌ است.

 

با این حال مطالعات زیادی جهت بررسی این موضوع در حال انجام است که یکی از این پژوهش ها، مطالعه ی جانان بالارکنیشنان و همکارانش در دانشگاهی در هند می باشد که در ارتباط با وجودِ اختلالِ "سلفی‌تیز" مطالعاتِ سریالی انجام داده‌اند. طیِ این مطالعه پرسشنامه‌ای تهیه شد که در آن از دانشجویان خواسته شد تا عللِ سلفی گرفتنشان را بیان کنند.

 

 

این مطالعه که با حضورِ 225 دانشجو از دو دانشگاهِ هند انجام شد، افراد را بر اساس معیارهایی که در شبکه‌های اجتماعی در حالِ پخش است، در سه دسته‌ی سلفی‌تیز مرزی(43 نفر)، حاد(72 نفر) و مزمن(33 نفر) قرار دادند. اما در نهایت به این نتیجه رسیدند که سلفی گرفتن مانندِ هر رفتارِ دیگری مثل قمار، نوشیدنِ الکل یا سیگار کشیدن، پتانسیلِ تبدیل شدن به یک اختلالِ رفتاری یا رفتارِ اعتیادگونه را دارد، اما صرفِ سلفی گرفتن یک اختلال محسوب نمی‌شود هرچند اگر فرد عادت به گرفتنِ سلفی‌های متعدد در روز را داشته باشد، باید نگران شد و در واقع عللِ سلفی گرفتن را بررسی کرد.

 

 

در موردِ سلفی گرفتن بد نیست متذکر شویم که با توجه به مطالعاتِ سریالی صورت گرفته، علتِ انجامِ آن بسیار اهمیت دارد و با توجه به علت، می‌توان در موردِ وجود یا عدمِ وجودِ یک اختلال بحث کرد. در نهایت باید به شما اطلاع دهیم که با وجودِ مطالعاتی که همچنان در این زمینه در حالِ انجام است، از اصطلاحِ "سلفی‌تیز" در روان‌شناسی به عنوانِ یک اختلال وسواس فکری-عملی یاد نشده است.

 

 

16
درباره نویسنده
دانشجوی پزشکی، علاقه مند به هنر، مطالعه، والیبال، طراحی، خطاطی و عکاسی. عاشق سفر و کشفِ مجهولات. رویای من این است که بتوانم هنر رو در خدمتِ علم اعصاب بگیرم.
دیگر نوشته های  بهاره دادپور

نظرات
ثبت نظر

  • عباس زاده دوشنبه 07 آبان 1397
    • پاسخ
    • 0
    • 2

    از توضیحات شما استفاه کردیم. ولی واقعاً در بعضی افراد خیلی افراطی انجام می شود باید فکری شود.

    ارسال بستن

    نویسنده
    بهاره دادپور جمعه 18 آبان 1397
    • 0
    • 0

    سلام عرض میکنم. خوشحالم که براتون مفید واقع شده و اجازه دادین من هم نظرتونو بدونم. بله درست میفرمایید, در هر زمینه ای افراط جایز نیست. اتفاقا مقاله ای در این زمینه در راهِ و خوشحال بعد از انتشارِ مقاله نظرتون رو بدونم :) شاد باشید

  • S.s دوشنبه 14 آبان 1397
    • پاسخ
    • 0
    • 1

    جالب بود...

    ارسال بستن

salamooz loading ...