سیگاری بودن مادر بزرگ ها و اوتیسمی شدن نوه ها!
-
نویسنده: بهار طوفان
- نظرات: 4
- بازدید ها: 1905
- تاریخ : 1397/10/02
نتایج پژوهشی جدید نشان داده است که اگر مادربزرگ مادری شما در حین بارداری خود سیگار مصرف می کرده است، احتمال بیشتری وجود دارد که بیماری اوتیسم و یا علائمی از این اختلال در شما تظاهر یابد.
اوتیسم، با رفتارهای تکراری و تعاملات اجتماعی نامتناسب در جامعه، روز به روز در حال افزایش است. به نظر می رسد که بیشتر این افزایش به دلیل روش های تشخیصی بهتر و یا آگاهی بیشتر از این اختلال ایجاد شده است. با این حال، بسیاری از دانشمندان بر این باورند که عوامل محیطی یا شیوه زندگی نیز ممکن است در این روند افزایشی نقش داشته باشند.
حتماً بخوانید: بیماری اتیسم را بیشتر بشناسید.
یک مطالعه اخیر که توسط محققان از دانشگاه بریستول در انگلستان انجام شده است، به بررسی اطلاعات مربوط به سه نسل از مادران و کودکان در یک پژوهش طولی بزرگ پرداخت. در این مطالعه بررسی دقیقی از سبک زندگی، عادت ها و سلامتی افراد صورت داده شد که یکی از این موارد وضعیت سیگار کسیدن مادران بود.
البته پیش از این هم دانشمندان رابطه بین سیگار کشیدن مادران و اوتیسم را مورد بررسی قرار داده بودند، اما نتایج حاصل از آنها قانع کننده نبود، چراکه برخی از مطالعات بر ارتباط بین این دو مقوله تاکید داشتند و در برخی مطالعات هیچگونه ارتباطی بین سیگار کشیدن و بروز بیماری اوتیسم در نسل بعد دیده نمی شد.
در این مطالعه کوهورت که 14500 شرکت کننده داشت، دانشمندان به طور کاملاً تخصصی ارتباط رفتار مادری که سیگار میکشید و بروز بیماری اوتیسم را بررسی کردند. در این مطالعه اطلاعات کامل شرکت کننده ها بررسی شد و فاکتور های زیادی در آن کنترل گشت و سرانجام نتایج شگفت انگیزی به دست آمد.
یکی از مهمترین نتایج این مطالعه آن بود که اگر مادربزرگ مادری دختری در حین بارداری سیگار میکشید، این دختر ۶٧ درصد بیشتر از سایرین میتوانست برخی نشانه های مرتبط با اوتیسم را نشان دهد و احتمال ابتلای نوه های این مادر بزرگ ها به اختلال طیف اوتیسم 53 درصد بیشتر بود.
در این مطالعه یک نتیجه جالب توجه آن بود که اثرات سیگار کشیدن در بروز نشانه های اتیسم زمانی بیشتر بود که مادربزرگ در دوران بارداری سیگار می کشید، اما مادر این رفتار را در دوران بارداری نداشت.
حالا سوال اینجاست که این تغییرات چطور به نسل به منتقل می شود؟
به نظر می رسد که تخمک های در حال رشد در یک جنین به مواد شیمیایی موجود در دود ناشی از استعمال دخانیات در بارداری، حساس باشند و آسیب های ناشی از این دود در تخمک های جنین باقی بماند و در نهایت بالاخره روی فزرندان و نسل های بعد تاثیر خودشان را بگذارند.
از لحاظ مکانیسم عمل، دو امکان وجود دارد:
1) آسیب به DNA است که به نوادگان منتقل می شود. (یعنی آسیب به صورت ژنتیکی منتقل می شود)
2) پاسخ انطباقی نسبت به سیگار کشیدن است که نوه ها را نسبت به اختلال طیف اوتیسم، آسیب پذیر تر می سازد.
گفته شده است که این آسیب ها ممکن است در میتوکندری که موتور خانه ی سلول هست باقی بماند. میتوکندری قسمتی از سلول مادر هست که در نسل های بعد هم باقی خواهد ماند. بنابراین تغییرات کوچک در میتوکندری خانم ها ممکن است روی خود فرد اثر نگذارد، اما نسل های بعد را می تواند تحت تاثیر قرار دهد.
و اما چه می شود کرد؟
بهترین توصیه ای که می توان بر اساس نتایج این مطالعه داشت، این است که در حین بارداری سیگار نکشید!
اگرچه شاید شما هم می دانستید که محاقظت از فرزندان در برابر دود دخانیات مانند سیگار و یا قلیان یکی از بهترین اقداماتیست که مادر می تواند برای فرزندانش و سلامتی آنها انجام دهد اما حالا پژوهش ها می گویند که عدم مصرف دخانیات نه تنها سلامت فرزندانمان را تضمین می کنند، بلکه اقدامی مهم و اساسی برای تامین سلامت نسل های بعد نیز می باشد.
حتماً بخوانید: این موارد را درباره اوتیسم بشنوید و باور نکنید!