سلآموز بیاموز تا سالم باشی

سلاموز

همه آنچه که باید درباره لیزر درمانی بدانید!


لیزر تراپی یا لیزر درمانی نوعی از درمان های پزشکی است که در آن از نور متمرکز شده استفاده می شود. بر خلاف بیشتر منبع های نور، نور لیزر از طول موج های مشخصی تشکیل شده است و این امر اجازه می دهد که نور به صورت پرتو های پر قدرتی متمرکز گردد. نور لیزر بسیار قوی است به صورتی که می توان در شکل دادن الماس یا بریدن فولاد از آن استفاده کرد.

 

 

در پزشکی لیزرها به جراحان این امکان را می دهند تا با دقت بیشتری به وسیله ی تمرکز کردن روی یک ناحیه ی کوچک کار انجام دهند و بنابراین کمتر به بافت های اطراف آسیب وارد شود.

 

 

در لیزر درمانی شما به نسبت جراحی های سنتی درد، التهاب و جای زخم کمتری را تجربه خواهید کرد. با این حال لیزر درمانی هزینه بر بوده و ممکن است شما نیازمند تکرار دفعات لیزر درمانی باشید.

 

 لیزر درمانی برای چه مواردی استفاده می شود؟

  •  کوچک کردن یا تخریب تومورها، پولیپ ها و رشد های زمینه ساز سرطان
  • از بین بردن نشانه های سرطان
  • از بین بردن سنگ های کلیه
  • از بین بردن بخشی از پروستات
  • ترمیم جداشدگی شبکیه ی چشم
  • بهبود دید
  • درمان موهای از دست رفته بر اثر آلوپسی (ریزش موی سکه ای) و گال
  • درمان درد شامل درد عصب پشت

 

 

لیزرها همچنین می توانند اثر سوزاننده و به نوعی آب بندی کردن نیز داشته باشند و برای مهر و موم کردن استفاده شوند. موارد استفاده این نوع درمان عبارتند از:

  •  سوزاندن انتهای عصب برای کاهش درد بعد از جراحی
  • سوزاندن رگ های خونی برای جلوگیری از هدر رفت خون
  • از بین بردن عروق لنفاوی برای کاهش التهاب و محدود کردن گسترش سلول های سرطانی

  

لیزر ممکن است برای درمان مراحل اولیه ی برخی انواع سرطانها مانند سرطان آلت تناسلی مردانه، سرطان واژن، سرطان ریه و سرطان سلول های پایه ی پوست و سرطان گردن نیز به کار رود. جهت درمان سرطان،  لیزر درمانی معمولا در کنار درمان هایی همچون  شیمی درمانی ، پرتو  درمانی و جراحی قرار می گیرد.

 

 

لیزر درمانی همچنین برای زیبایی نیز استفاده می شود. این موارد عبارت از حذف زگیل ها، خال های سیاه، نشانه های مادر زادی، نشانه های ایجاد شده بر اثر نور خورشید، از بین بردن موهای زائد، کاهش و درمان چین و چروک ها و  حذف لکه ها و جاهای زخم، می باشند. 

 

 

مزیت ها و مضرات لیزر درمانی چیست؟ 

از آنجاکه لیزرها نسبت به سایر ابزارهای جراحی دقیق تر است، بنابراین آسیب کمتری به بافت های بدن وارد می کند. بیمارانی که لیزر درمانی انجام می دهند معمولاً درد، خونریزی، تورم و محل زخم و طول زمان جراحی کمتری را تجربه خواهند کرد. پس از ليزر درمانی مـدت كمتـری طول می كشد تا بيمار بهبود يابد و عفونت بعد از عمل نيـز كمتـر خواهد بود. 

 

 

ليزر درمانی محدوديت های متعددی نيز دارد. جراحان قبل ازانجام ليـزر درمـانی، بايد آموزش های خاصی طی نمايند و احتياطات ايمنـی شـديدی را دنبـال نماينـد. همچنين ليزر درمانی پرهزينه بوده و نيازمند تجهيزات زیاد مـی باشـد. بعـلاوه اثرات ليزر درمانی ممكن است طولانی مدت نبوده و پزشـكان بـرای تکمیل اثـرات درمانی، درمان را تكرار كنند.

 

برای چه کسانی لیزر درمانی گزینه ی مناسبی نیست؟

 برخی از جراحی های لیزر هم چون جراحی های زیبایی پوست و جراحی چشم به عنوان جراحی های انتخابی در نظر گرفته می شوند و برای برخی از افراد انجام این عمل های جراحی می تواند خطرناک بوده به همین دلیل به آن ها توصیه می شود که از این روش درمان استفاده نکنند.

 

 

با پزشک خود قبل از انجام هر نوع عمل لیزر درمانی مشورت کنید چرا که افراد بسته به سن و وضعیت سلامت کلی شما، برنامه ی مراقبتی و هزینه ی عمل های جراحی با هم متفاوت هستند و ممکن است پزشک شما روش جراحی سنتی را به شما پیشنهاد دهد. مثلاً اگر شما کمتر از 18 سال سن دارید شما نباید عمل لیزیک چشم را انجام دهید.

  

لیزر موهای زائد:

لیزر از بین برنده ی موهای زاید و یک روش طولانی مدت برای از بین بردن این موهاست. در این روش به فولیکول موها آسیب وارد می شود یا این که آن ها تخریب می گردند. البته گاهی ممکن است موها مجددا رشد کنند، به خصوص اگر که تنها فولیکول مو آسیب دیده باشد و تخریب نشده باشد.

 

دراستفاده از لیزر برای ازبین بردن موها، نور لیزر به درون رنگدانه های موهای شما نفوذ کرده و سپس به سمت پایین به سمت بدنه و سپس به سمت فولیکول در ریشه ی مو می رود. گرمای نور لیزر فولیکول مو را تخریب کرده و مو برای مدتی طولانی رشد نمی کند.

 

 

مو چرخه ی رشد منحصر به فردی شامل مرحله ی استراحت، ریختن و رشد را دنبال میکند. موهایی که اخیرا از بین برده شده اند،  در مرحله ی استراحت بوده و لیزر درمانی نمی تواند در این مرحله انجام شود. بنابراین تا مرحله ی شروع مجدد رشد موها باید صبر کرد. برای برخی افراد لیزر موها نیازمند چندین مرحله طی یک دوره ی دو تا سه ماهه است.

 

آیا لیزر حذف موها دائمی است؟

لیزر حذف موها به صورت تخریب فولیکول مو دائمی است، اما با این حال ممکن است شاهد بازگشت برخی موها در محل لیزر شده باشید. بازگشت موها علل زیادی دارد که بسته به نوع مو و افراد متفاوت است. با این حال بیشتر افراد بعد از لیزر درمانی متوجه می شوند که موهایی که مجددا رشد کرده اند روشن تر و کمتر از قبل هستند. این به دلیل آن است که فولیکول های مو آسیب دیده اند و از آن جایی که از بین بردن فولیکول تک تک موها کار دشواری است، بنابراین در نتیجه ی آسیب فولیکول های مو، اکثر افراد شاهد رشد مجدد موها هستند و وقتی موها رشد می کنند افرادی که خواهان حذف تمامی موها هستند ممکن است نیاز به مراجعه ی مجدد داشته باشند.

 

 

آیا لیزر حذف موهای زاید برای همه افراد اثرات یکسانی دارد؟

 نتیجه ی حذف موها در افراد با پوست روشن و موهای تیره و با قطر بیشتر، بهتر است. به این دلیل که تفاوت رنگدانه های مو در افراد باعث شده که نور لیزر بهتر به درون فولیکول ها نفوذ کرده و آن ها را تخریب کند. افراد با رنگ پوست تیره یا موهای روشن ممکن است به نسبت تعداد دفعات لیزر درمانی بیشتری احتیاج داشته باشند و شاهد بازگشت موهای بیشتری باشند.

 

 

نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید و می تواند بر نتیجه لیزر درمانی در شما برای حذف موهای زاید تاثیر بگذارد، علت رویش موهای زاید است. در واقع پرمویی در افراد به دو دلیل ایجاد می گردد که دلیل اول هورمونی و دلیل دوم غیر هورمونی است. باید توجه داشته باشید که لیزر موهای زاید در افرادی که رویش موها در آنها علل غیرهورمونی دارد، بهتر جواب می دهد و دیگر افراد حتماً باید پیش از لیزردرمانی و یا همزمان با آن درمان دارویی نیز برای رفع علل هورمونی داشته باشند، چراکه انجام لیزردرمانی بدون درمان دارویی اگر علت هورمونی وجود داشته باشد، بی فایده و تنها هدر رفت بودجه ی شما خواهد بود. 

 

عوارض و خطرات لیزر درمانی چه هستند؟

 در طول درمان ممکن است برخی افراد، سوختگی، سوزش یا تغییر شکل پوست را تجربه می کنند. تغییرات رنگ پوست به خصوص در افراد با پوست تیره ( لیزر کردن موهای زائد در افراد با پوست تیره  توسط افراد غیرمتخصص، می تواند منجر به سوختگی های شدید پوستی گردد)، قرمزی پوست و تاول و خشکی پوست از دیگر اثرات جانبی این روش درمانی هستند.

 

 

برخی مواقع نیز سوزش و التهاب ممکن است منجر به زخم و اسکار شود. همچنین ممکن است پوست آسیب دیده و دچار عفونت گردد. البته همان طور که گفتیم، انجام این درمان نزد متخصص می تواند عوارض را به حداقل برساند. 

 

برای آمادگی جهت لیزر موهای زاید، چه نکاتی را باید در نظر داشت؟

 اگر قصد دارید برای رفع موهای زاید خود، لیزردرمانی را انجام دهید برای گرفتن نتیجه ی بهتر توجه داشته باشید که از حدود یک ماه قبل از لیزر درمانی، با روش هایی چون اپیلاسیون موهای خود را از ریشه نکنید. بهتر است دو ماه قبل از لیزر درمانی سولاریوم  یا حمام آفتاب نگیرید. آن قسمت از پوست را که قرار است لیزر کنید، هیچگونه آرایشی (حتی ضدآفتاب) نداشته باشد.

 

 

بعد از لیزر هم می توانید از انواع پمادها یا کرم های ضد التهابی  و ترمیمی برای پیشگیری از سوزش، خارش، قرمزی و التهاب احتمالی تا دو روز بعد از لیزر استفاده نمایید. بعد از لیزر موها باید از در معرض آفتاب بودن دوری کرده و از کرم ضد آفتاب مناسب پوست خود استفاده کنید. چرا که آفتاب باعث التهاب پوست شده و خطر بروز تاول و زخم  را بالا می برد. ممکن است نیاز به اعمال کردن کمپرس یخ (سرد) برای کم کردن ناراحتی داشته باشید. اگر درد شدید، تب، تاول یا دیگر نشانه های آسیب پوستی یا عفونت را داشتید به پزشک مراجعه کنید.

 

23
درباره نویسنده
پرستار، دوستدار آموزش و یادگیری، فعال در حوزه های هنری تئاتر و گویندگی و البته در تلاش برای یادگیری موسیقی.

نظرات
ثبت نظر
salamooz loading ...