ترفندهایی کلیدی برای تشخیص گوشت و فراورده های گوشتی سالم از ناسالم
-
نویسنده: سحر شیرانی
- نظرات: 1
- بازدید ها: 9066
- تاریخ : 1398/01/24
گوشت ها بهترين منبع پروتئينی برای انسان هستند ولی در عين حال سريع فاسد می شوند. گوشت اگر فاسد و آلوده باشد و نظارت بهداشتی و دقت لازم روی آن صورت نگيرد می تواند انواع و اقسام بيماريها را به انسان منتقل نمايد. پس اگر نمیخواهید به سبب ناآگاهی از راههای ساده تشخیص گوشت سالم از ناسالم، مسموم و بیمار شوید، هنگام خرید هر گوشتی حتماً به نکاتی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم داشت، توجه کنید:
برای تهیه گوشت قرمز تازه و سالم، نکات زیر را به یاد داشته باشید:
- اولین نکته توجه به رنگ گوشت در هنگام خرید آن است. در هنگام خرید به رنگ گوشت توجه کنید. دقت داشته باشید که گوشت سالم رنگ قرمز طبيعی با درخشندگی خاصی دارد، در حالی كه رنگ گوشت ناسالم تيره و سطح آن لزج و چسبنده است.
- اگر می خواهید گوشت چرخ کرده تهیه کنید، پیشنهاد ما به شما این است که آن را در منزل تهیه کنید. با این حال اگر تمایل داشتید از بیرون آن را خریداری کنید حتماً دقت کنید که گوشت در حضور خودتان چرخ شود و یا حتماً از مراکز معتبر این گوشت ها را خریداری کنید. در داخل بسته بندی گوشت چرخ کرده قرمز نیز نباید آب یا خونآبه وجود داشته باشد.
- قوام گوشت هم راهنمای خوبی است. گوشت سالم سفتی مخصوص و قابليت برگشت پذيری و بوی مطبوعی دارد، در صورتی که گوشت ناسالم شل بوده و دارای بوی نامطبوعی است.
- سطح گوشت باید دارای رطوبت طبیعی بوده و حالت خشک و چروکیده نداشته باشد. سطح گوشت منجمد باید فاقد آثار سوختگی ناشی از انجماد (لکه هایی با رنگ سفید گچی تا خاکستری) یا قارچ زدگی باشد.
و اما گوشت مرغ تازه چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
- مرغ تازه سالم، دارای چشم های روشن، درخشان و برجسته است ولی مرغ ناسالم چشمهای تیره و فرورفته دارد.
- بدن مرغ تازه، درخشنده و مرطوب و دارای رنگ سفید و شفاف است. در صورتي كه مرغ مانده و ناسالم دارای گوشت شل و رنگ تیره ی متمايل به سبز می باشد.
- مرغ تازه و سالم دارای بوی طبيعی است ولی مرغ مانده و فاسد بوی زننده ای دارد.
گوشت ماهي از غذاهاي ارزنده و مهم است كه هضم بسيار آسانی دارد. ماهي دارای پروتئين، كلسيم، فسفر، يد، فلوئور و ويتامين های E، D و A است. ماهی در صورت آلودگی، امراض گوناگونی را به انسان انتقال می دهد.
آیا می دانید چطور می توان ماهی سالم و تازه را از ماهی کهنه و فاسد تشخیص داد؟ ترفندهای کلیدی در زمان خرید ماهی در ادامه آمده است.
- سطح بدن ماهی تازه و سالم، لزج، براق و دارای حالت ارتجاعی است، درحالی که سطح بدن ماهی کهنه، خشک و کدر می باشد.
- آبشش های ماهی سالم و تازه، به رنگ قرمز روشن است، در حالی که در بدن ماهی ناسالم به رنگ قهوه ای تیره می باشد.
- فلس های بدن ماهی تازه، براق است و به راحتی کنده نمی شود، ولی در ماهی کهنه فلس ها به راحتی از بدن ماهی جدا می شود.
- اگر با انگشت بدن ماهی سالم و تازه را فشار دهیم، گودی آن زود از بین می رود، ولی اگر ماهی کهنه باشد گودی روی بدن آن مدتی باقی می ماند.
- چنانچه ماهی را به حالت افقی نگه دارید، اگر تازه باشد به همان حالت باقی میماند اما، ماهی کهنه به حالت افقی نمی ماند و از دو طرف خم می شود.
- چشم های ماهی سالم و تازه، درخشان، شفاف، روشن و برجسته است ولی در ماهی کهنه، چشم ها شفافیتی ندارد و فرورفته، تیره و کدر است.
هرچند که بهتر است سوسیس و کالباس در رژیم غذایی تان نقش پر رنگی نداشته باشد، اما این مواد غذایی به عنوان قدیمی ترین غذای آماده جایگاه ویژهتری در سبد غذایی برخی مصرف کنندگان دارد. بنابراین اگر در موقعیتی قرار گرفتید که خواستید از این مواد غذایی استفاده کنید، برای اطمینان از سالم بودن آنها، دو نکته کلیدی زیر را به یاد داشته باشید:
- برای تشخیص سالم یا فاسد بودن کالباس، کارد یا چاقوی تمیزی را به مدت 2 دقیقه در آب جوش فرو برده و سپس با حوله یا پارچه تمیز آن را خشک کرده و بالافاصله در کالباس یا سوسیس مورد نظر فرو برده و پس از چند لحظه کارد را بیرون بیاورید و استشمام کنید، در صورت فاسد بودن، بوی گندیدگی شدیداً احساس می شود.
- مزه کالباس و سوسیس سالم، مطبوع و خوشایند است. اگر طعم آن ترش باشد دلیل بر فساد آن بوده و نباید مصرف شود.
و اما در خصوص مواد غذایی کنسرو شده که امروزه زیاد مصرف می شوند هم لازم است نکات ایمنی را به یاد داشته باشیم:
- برچسب های روی قوطی کنسرو باید دارای شماره پروانه ساخت و بهره برداری، تاریخ تولید و تاریخ انقضای مصرف باشد.
- قوطي كنسرو نبايد زنگ زده و داراي منفذ باشد. در صورت وجود زنگ زدگی در سطح خارجی قوطی ها احتمال سوراخ بودن و فساد محتویات آن وجود دارد. لذا از مصرف این چنین کنسروهایی بایستی خودداری شود . ایجاد حالت زنگ زدگی در سطح داخل قوطی ها هم محتویات آن را غیر قابل مصرف می نماید. چرا که اولا زنگ ایجاد شده با محتویات در تماس خواهد بود و ثانیا احتمال سوراخ بودن بدنه وباز شدن درزها در منطقه زنگ زدگی وجود خواهد داشت.
- تذکر مهم هر نوع مواد غذایي كنسرو شده را بايد قبل از بازكردن به مدت 20 دقيقه در آب جوشاند تا احتمال مبتلا شدن به مسموميت كشنده بوتوليسم از بين برود.
- اگر هریک از دو انتهای قوطی متورم و برآمده باشد نشانه رشد میکروب و تولید گاز است و نباید محتویات آن را مصرف کنید.
- پس از باز کردن قوطی کنسرو محتویات آن فوراً خارج و در ظرف دیگری ریخته شود، چرا که ممکن است ماده غذایی بعد از باز کردن درب قوطی در مجاورت اکسیژن هوا با جداره داخل قوطی هر چند که اندود هم شده باشد وارد واکنش شود.
- چنانچه با وارد كردن فشار به وسيله انگشت در پهلو و يا بالا و پايين قوطي كنسرو، در محل فشار ایجاد فرورفتگی یا تولید صدا شود و یا در طرف مقابل ايجاد برآمدگي نمايد دليل بر فساد آن است.
اگر در خصوص ترفندهای تشخیص فراوردههای گوشتی سالم از ناسالم پرسش، تجربه و یا نگرانیای دارید در اتاق تجربهی سلاگپ آن را با متخصصین و کاربران سلاموز در میان بگذارید: