خواص بی نظیر تخم کتان که شما را شگفت زده خواهد کرد
-
نویسنده: مریم امیدی
- نظرات: 1
- بازدید ها: 5175
- تاریخ : 1398/02/10
تخم کتان یک دانه گیاهی بسیار مفید و غنی از مواد بسیار با ارزشی بوده که به سلامت بدن و تناسب اندام شما کمک بزرگی خواهد کرد. همچنین می تواند شما را از جدی ترین بیماری ها مانند سرطان در امان نگه دارد. علاوه بر این تخم کتان در کمک به هضم غذا، روشن شدن پوست، کاهش کلسترول، کاهش میل به مصرف قند، تنظیم هورمونها و کاهش وزن نیز نقش بسیار مهمی دارد.
تخم کتان همانگونه از نامش بر می آید تخم گیاه کتان است. تخم کتان دارای دو گونه می باشد، که عبارتند از تخم کتان قهوه ای و تخم کتان زرد یا طلایی. بیشترین انواع بذر کتان که از این دو گونه بدست آمده اند، دارای ارزش غذایی یا ویژگی های تغذیه ای مشابهی می باشند و در تعداد اسیدهای چرب زنجیره کوتاه با هم برابر هستند. از دانه های کتان، روغنی گیاهی استخراج می شود، که به روغن بذر کتان معروف است.
از جمله خواص تخم کتان خاصیت آنتیاکسیدانی بالای آن است. تخم کتان مقادیر زیادی لیگنان دارد و از این نظر رتبهی اول را در میان تمام مواد غذایی داراست. لیگنان نوعی فیبر پلیفنلی است که خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و در نتیجه باعث شده تا تخم کتان در کاهش خطر ابتلا به سرطانها و خصوصاً سرطان های پستان، رحم، پروستات و سرطان روده بزرگ بسیار موثر عمل کند. تنظیم هورمونها، سلامت سلولی و خاصیت ضدپیری از دیگر ویژگیهای لیگنان ها به شمار میآید. در واقع لیگنان ها فیتواستروژن های طبیعی یا مواد مغذی گیاهی هستند که تا حدی مشابه هورمون استروژن عمل می کنند. بنابراین فیتواستروژن ها در دانه کتان می توانند متابولیسم استروژن را تغییر داده و آن را بسته به وضعیت هورمونی فرد افزایش یا کاهش دهند. به عنوان مثال، در زنان بعد از یائسگی، لیگنان ها می توانند موجب تولید اشکال کمتر فعال استروژن شوند که این موضوع می تواند از بدن در برابر رشد تومور محافظت نماید. لیگنانها همچنین خاصیت ضدمیکروبی و ضدویروسی دارند و بنابراین مصرف منظم آنها میتواند دفعات ابتلای فرد به سرماخوردگی وآنفولانزا را کاهش بدهد.
لیگنانهای موجود در تخم کتان همچنین میتواند برای بانوان یائسه و کاهش عوارض یائسگی مفید باشد. با توجه به خواص استروژنی لیگنان میتوان آن را به عنوان گزینهای مناسب در درمان جایگزینی هورمونی بکار برد. لیگنان همچنین میتواند در کاهش احتمال ابتلا به پوکی استخوان مؤثر واقع شود و به منظم شدن چرخهی عادت ماهانهی زنان کمک کند.
تخم کتان به واسطهی نداشتن گلوتن میتواند در تهیهی مواد غذایی بدون گلوتن نیز بهکار گرفته شود. بنابراین تخم کتان برای کسانی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند یا به گلوتن حساسیت دارند، گزینهی بسیار مناسبی است.
اسیدهای چرب ضروری موجود در تخم کتان با فراهم کردن چربیهای ضروری در کنار ویتامین های گروه B، موجب سلامت پوست و مو و کاهش خشکی و پوسته پوسته شدن آنها میشود. همچنین مصرف تخم کتان میتواند در کاهش نشانه های اگزما و حسایت های پوستی و بهبود آکنه یا جوش های صورت موثر واقع شود.
تخم کتان یکی از منابع غنی از فیبر است و کربوهیدرات پایینی دارد. تخم کتان غنی از نوعی فیبر به نام لیزاب است که حالت ژلهای داشته و محلول در آب است و برای دستگاه گوارش بسیار مفید می باشد. لیزاب مانع تخلیهی سریع مواد غذایی از معده به رودهی باریک میشود و به این ترتیب جذب مواد مغذی در معده افزایش مییابد. مصرف تخم کتان که سرشار از فیبر محلول و نامحلول می باشد، باعث سم زدایی روده بزرگ، کاهش چربی و کاهش میل به خوردن قندها میشود.
از طرفی چون تخم کتان سرشار از چربی های سالم و فیبر است، میتواند شما را برای مدت طولانی تری سیر نگه دارد و این امر موجب کاهش کالری دریافتی میشود. در واقع تاثیر مصرف تخم کتان در کاهش وزن نیز از همین ویژگی آن نشات می گیرد. با توجه به این خواص میتوانید برای کاهش وزن تخم کتان را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. افزودن تخم کتان به رژیم غذایی تان همچنین میتواند در کاهش سطح کلسترول خون نیز مؤثر باشد. فیبر محلول تخم کتان میتواند چربی و کلسترول را در دستگاه گوارش به دام بیندازد و مانع از جذب آنها شود.
چگونه می توان تخم کتان را به رژیم غذایی روزنه مان اضافه کنیم؟
برای گنجاندن این ماده غذایی با ارزش به رژیم غذایی روزانه، روشهای مختلفی وجود دارد. از جمله اینکه:
- به هنگام صرف ناهار، دانههای تخم کتان را به سالاد خود اضافه نموده و میل کنید.
- تخم کتان را با آب میوه مخلوط کرده و میل نمایید.
- تخم کتان را به انواع سالادها و یا سوپها بیفزایید.
- تخم کتان را به ماست و یا دوغ خود اضافه نموده و میل کنید.
- تخم کتان را به سس گوجهفرنگی و یا آب انواع گوشتها اضافه کرده و میل نمایید.
- تخم کتان را به گوشت چرخکرده اضافه نموده و سپس با آن کوفته و یا کباب درست کنید.
بهتر است دانههای تخم کتان را خریداری کرده و خود آن را در منزل آسیاب نمایید. توجه کنید که برای تاثیر این دانه حتما باید آسیاب شود. از آنجایی که تخم کتان یک دانه روغنی است، خرید تخم کتانی که قبلاً آسیاب شده، ممکن است با گذشت زمان سبب اکسیده شدن آن گردد، در حالی که شما میتوانید دانههای تخم کتان را خریداری کرده و به هنگام مصرف و به میزان نیاز خود، آن را با آسیاب برقی در منزل آسیاب نمایید و به شکل پودر درآورید و مصرف کنید.
اگر قصد دارید تخم کتان را به منظور کاهش اشتها و کاهش وزن مصرف کنید، به دو صورت می توانید عمل کنید:
1- خوردن تخم کتان قبل از غذا
30 دقیقه قبل از غذا تخم کتان را مصرف کنید. با خوردن تخم کتان احساس سیری به شما دست داده و نمی توانید زیاد غذا بخورید و بدین طریق دریافت چربی ها و کالری ها از طریق وعده های روزانه کمتر خواهد شد. این کار به مروز زمان موجب کاهش وزن و کاهش چربی های انباشته شده در بدن شما می گردد.
2- خوردن تخم کتان هنگام غذا
اگر از تخم کتان در هنگام خوردن غذا استفاده کنید، این امر باعث می شود فرایند هضم غذا کندتر شده و غذا مدت زمان بیشتری در معده بماند و به صورت آهسته آهسته و به تدریج وارد روده کوچک شود و این موجب می شود که سطح انسولین پایدار شده و اشتها کاهش یابد.
برگرفته از Dr.Axe