چرا ذخیره دندان های شیری کودکان در بانک سلول های بنیادی مهم است؟
-
نویسنده: پروانه محمدی
- نظرات: 0
- بازدید ها: 2095
- تاریخ : 1396/12/25
پیشرفت های نوین در تحقیقات سلول های بنیادین امکان استخراج سلول های با ارزش بنیادین را از تک تک نقاط بدن انسان از جمله دندان های شیری کودکان فراهم کرده است. سرمایه گذاری کوچک این چنینی به شما این توانایی را می دهد که در برابر خطرات وخیمی که در آینده سلامتی شما و خانواده اتان را تهدید می کند از آنها محافظت کنید. درمان از طریق سلول های بنیادین قلمرو جدیدی از طب احیا کننده برای دیابت نوع 1، درمان جراحات، بیماری پارکینسون، آسیب نخاعی، ام آی، ام اس و استئوآرتریت (تحلیل مفاصل) و بسیاری از بیماری های دیگر به حساب می آید.
سلولهای بنیادی چیست؟
سلول های بنیادین، سلولهایی هستند که از توانایی تبدیل به انواع مختلفی از سلول ها ی بدن برخوردارند. یکی از ویژگی های اصلی این سلول ها توانایی آنها در نوسازی خود، تقسیم و تکثیر و هچنین تبدیل به انواع مختلفی از سلولهای بدن از جمله سلول های خون، قلب، استخوان، پوست، ماهیچه، مغز و .. . می باشد.
آیا امروزه از سلول های بنیادین برای درمان هر نوع بیماری تاثیر گذار بر تمام بدن استفاده می شود؟
پاسخ به این سوال مثبت است. پیوند مغز استخوان رایج ترین سلول درمانی بنیادین می باشد. چندین دهه است که از سلول های بنیادین برای درمان بیمارانی با مشکلات خونی نظیر لوکمی، کم خونی... و یا بیمارانی با نقص در سیستم ایمنی بدن استفاده می شود.
تحقیقات بالینی نشان داده است که سلول های بنیادین از طریق سلول درمانی بنیادی به عنوان مثال استفاده از سلول های بنیادین جهت ترمیم ماهیچه های آسیب دیده قلبی، توانایی درمان بیش از 75 نوع بیماری که حیات انسانها را تهدید می کند و همچنین بیماری های مزمن بیشتری را دارد. این سلول ها همچنین توانایی تولید سلولهای مولد انسولین برای درمان دیابت و ترمیم آسیب عصب نخاعی را نیز دارند.
فرایند نگهداری سلول های بنیادین چگونه است؟
فرایند نگهداری این سلولها در چندین درجه زیر صفر می باشد که به این فرایند سرماداری یا نگهداری در فراسرما می گویند. با استفاده از این روش می توان سلول های بنیادین را نگهداری کرده و در طول عمر افراد از آنها استفاده کرد.
سلول های بنیادین پالپ دندانی چیست؟
پالپ دندان، بافت نرم زنده ای است که در داخل دندان قرار دارد. سلول های بنیادین در داخل این پالپ ها قرار دارند. این سلولهای بنیادی، سلولهای بالغی هستند که در دندان های شیری (دندانهای کودکان در فاصله سنی 12-5) و دندانهای دائمی افراد بالغ یافت می شوند.
کاربردهای بالقوه سلول های بنیادین پالپ دندانی چیست؟
سلولهای بنیادی پالپ دندانی از نوع مزانشیمی می باشند. البته تحقیقات پیرامون سلول های بنیادین در مرحله ی پیشرفته ی آزمایشات بالینی قرار دارد.
یکی از کاربردهای موفق سلول های بنیادین پالپ دندانی، تشکیل استخوان فک (آرواره) انسان می باشد.
براساس بسیاری از آزمایشات بالینی انجام شده، سلولهای بنیادی مزانشیمی برای بیماریهایی از جمله ایسکمی حاد قلبی، سکته، سیروز کبدی و بیماری پیوند علیه میزبان کارامد می باشد.
اخیرا تحقیقات نشان داده است که سلول های بنیادین پالپ دندانی قادرند سلولهایی مشابه سلولهای پانکراس که مولد انسولین هستند تولید کنند. آنها همچنین اذعان داشتند که این سلولها قادرند بالقوه دیابت نوع 1 را درمان کنند.
سلول های بنیادین مزانشیمی را می توان برای احیای تمام دندانها مورد استفاده قرار داد.
از دیگر کاربردهای بالقوه این سلولها می توان به تولید بافت های غضروفی، کمک به جراحی های پلاستیک و ... اشاره کرد.
منظور از نگهداری سلول های بنیادین پالپ دندانی چیست؟
نگهداری از سلول های بنیادین پالپ دندانی به معنای حفظ سلول های بنیادین گرفته شده از دندان فرد بمنظور استفاده در آینده می باشد. در آینده در صورت نیاز فرد به سلول های بنیادین می توان از این سلولهای نگهداری شده استفاده کرد. این کار نیاز به یافتن اهدا کننده ی مناسب و عوارض مرتبط با آن را رفع می کند.
نخستین بانک سلول های بنیادین دندان شیری ایران، در اصفهان تاسیس شد.
محققان ایرانی با بومی سازی فناوری استخراج سلول های بنیادی از دندان های شیری موفق شدند نخستین بانک سلول های بنیادی دندان شیری را در ایران (مرکز تحقیقات پروفسور ترابی نژاد در اصفهان) تٱسیس کنند. با توجه به این که تا سال 2020 نود درصد بیماری ها با استفاده از سلول های بنیادی درمان می شود بنابراین تٱسیس این بانک از ضروریات بوده است.
این بانک در حال حاضر آمادگی پذیرش دندان های شیری در حال افتادن در سنین 8 تا 12 سال را دارد. در این بانک سلول های بنیادی مغز دندان استخراج و ذخیره می شود.
رئیس مرکز تحقیقات علوم دندان پزشکی اصفهان با تٱکید بر این مهم که سلول های بنیادی هر فرد با شناسنامه و کد ذخیره می شود، در مورد تعداد سلول های بنیادی موجود در هر دندان می گوید:
بر اساس تحقیقات انجام شده دندان های شیری قدامی یا پیشین حدود 10 الی 12 سلول و دندان های آسیا به طور متوسط 8 سلول بنیادی دارند.
ما این سلول ها را با ابزار و امکانات ویژه ای استخراج می کنیم ولی باید توجه داشت که یک سلول بنیادی برای تولید میلیون ها و میلیاردها سلول کافی است. یعنی نیازی نیست تمام دندان های شیری یک فرد برای استخراج سلول های بنیادی کشیده شود.
وی زمان نگهداری این سلول ها را نامحدود عنوان می کند و می افزاید: سلول ها در نیتروژن مایع فریز و در بانک مورد نظر نگهداری می شود.
دکتر موسوی می گوید: 10 مخزن نیتروژن مایع برای انجماد در این بانک وجود دارد. وی توضیح می دهد: قرار است در دانشکده های دندان پزشکی شهرستانها، مراکزی برای کشیدن دندان شیری تاسیس شود تا دندان پس از کشیده شدن، توسط متخصصان در مایع و سرم فیزیولوژیک مخصوص گذاشته و در مدت حداکثر24 ساعت با هواپیما به این بانک انتقال داده شود.
البته قبل از انجام این کار باید آزمایش هایی از قبیل هپاتیت و ایدز انجام شود تا مشکل عفونت برای نمونه های دیگر به وجود نیاید. هر چند این دندان متعلق به کودکان است ولی برای احتیاط آزمایش هپاتیت و ایدز لازم است.
تفاوت سلولهای بنیادی بند ناف و دندان شیری در چیست؟
خون بند ناف منبع خوبی برای برداشتن سلولهای بنیادی است اما همه محققان اتفاقنظر دارند که سلولهای بنیادی دندان شیری با روش آسانتر و غیرتهاجمیتری به دست میآیند. بهعلاوه سلولهای بنیادی دندان شیری طیف گستردهتری از بیماریها را درمان میکنند. خون بندناف فقط در 5دقیقه اول تولد قابلاستفاده است و اگر بهموقع استخراج نشود، خانواده این فرصت را برای همیشه از دست خواهد داد، در حالی که برای هدست آوردن سلولهای بنیادی دندان شیری فرصت بیشتری وجود دارد. مزیت دیگر این است که هر کودک 20 دندان شیری دارد که از 8 دندان جلویی به راحتی میتوان سلولهای بنیادی را جدا کرد.
دندان شیری فرزندتان را نگه دارید و این فرصت بزرگ را از دست ندهید!