عفونت، ناباروری و تغذیه
-
نویسنده: مریم امیدی
- نظرات: 0
- بازدید ها: 1375
- تاریخ : 1396/11/29
ناباروری یک مشکل بسیار شایع در جوامع امروزی است و بر اساس مطالعات از هر 7 زوج، یک زوج نابارور است. بسیاری از این ناباروی ها می تواند به دلیل عفونت ها و عفونت های دستگاه ادرای و تولید مثل ایجاد گردد. این عفونت ها معمولاً زمانی که تعادل بین میکروارگانیسم های مفید و مضر در بدن به هم بخورد، به طوریکه نسبت میکرو ارگانیسم های مضر از میکرو ارگانیسم های مفید که فلور طبیعی بدن هستند، بیشتر شود، رخ می دهند.
انواع مختلفی از عفونت ها بر اساس علل ایجاد کننده آنها وجود دارند و ممکن است برای هر فردی رخ دهد، از جمله عفونت های قارچی، انگلی، باکتریایی .
حتماً بخوانید: استرس در دوران بارداری را جدی بگیرید!
چه افراد برای ابتلا به عفونت ها، مستعد تر هستند؟
برخی افراد برای ابتلا به عفونت ها مستعدتر هستند، مانند افرادی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است، افرادی که کورتون مصرف می کنند، افرادی که به طور خودسرانه آنتی بیوتیک مصرف می کنند، افرادی که استرس و اضطراب بالایی دارند (به دلیل ترشح هورمون های آدرنالین و کورتیزول که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند) و افرادی که چاق هستند. برخی بیماران مانند مبتلایان به تبخال یا زگیل تناسلی(HPV) و مبتلایان به ایدز که اگر درمان نشوند، این وضعیت می تواند با کاهش سیستم ایمنی بدن احتمال بروز عفونت را در بدن آنها بیشتر نماید. مبتلایان به دیابت نیز بیشتر مستعد عفونت هستند.
علائم عفونت دستگاه تولید مثل و ادراری چیست؟
ترشحات واژن غیر طبیعی با رنگ و بوی غیر طبیعی
سوزش و خارش
تکرر ادرار
درد در انتهای واژن
عفونت اگر درمان نشود می تواند باعث چسبندگی لوله های رحم، ناحیه سرویکس و درگیری خود رحم را ایجاد کند می تواند به ناباروری منجر شود.
نکته: گاهی خانم هایی که مرتباً دچار عفونت می شوند، اذعان می کنند که تمامی داروهایشان را بعد از بروز عفونت مصرف می کنند، نکات بهداشتی را هم رعایت می کنند ولی مدام به عفونت دچار می شوند و عفونت ها در آنها پس از بهبودی مجدداً عود می کند. برای این افراد توصیه می شود که همسرانشان حتماً مورد بررسی قرار گیرند چون گاهی آقایان عفونت هایی دارند که علائم واضح و علائمی شبیه خانم ها ندارند ولی به عفونت دچار بوده و آن را به همسرشان منتقل می کنند.
مصرف چه مواد غذایی برای پیشگیری و درمان عفونت دستگاه تولید مثل و دستگاه ادراری توصیه می شود؟
- مصرف لبنیات تخمیری مثل ماست به دلیل فرایند تخمیر و داشتن میکروارگانیسم های مفید می تواند فلور طبیعی و میکروارگانیسم های مفید را افزایش دهد. ماست پروبیوتیک از نظر داشتن سوشه ها و میکروارگانیسم های مفید بیشتری که به آنها اضافه می شود، می تواند موثرتر عمل نماید. مصرف دیگر لبنیات مثل دوغ کفیر و پنیر پروبیوتیک هم بسیار مفید است.
- مصرف ویتامین دی، چراکه کمبود ویتامین دی می تواند باعث عفونت شود و متاسفانه امروزه به دلیل اینکه منابع غذایی مصرفی افراد غنی از ویتامین دی نبوده و تامین کننده میزان ویتامین دی مورد نیاز بدن آنها نمی باشد، شیوع این وضعیت در افراد زیاد است. همچنین نور خورشید نیز که می تواند به تولید ویتامین دی در بدن کمک کند، به دلیل آلودگی هوا امکان این فرایند میسر نیست.
بنابراین با توجه به اینکه موادغذایی که غنی از ویتامین دی باشد و بتواند تامین کننده ویتامین دی بدن افراد باشد، چندان موجود نیست، لذا اگر فردی به کمبود ویتامین دی دچار بود و این مورد از طریق آزمایش سنجش ویتامین دی مشخص شد، لازم است مکمل ویتامین دی مصرف کند.
دوز و مقدار مصرف ویتامین دی بسته به سن فرد و شرایط بدنی فرد و اینکه فرد به چه میزان در معرض نور خورشید قرار دارد، می تواند متفاوت باشد که باید بر اساس نتایج آزمایش و شرایط فرد، مقدار و دوز مناسب توسط پزشک تجویز گردد.
از مصرف خودسرانه ویتامین دی هم به دلیل اینکه می تواند باعث مسمومیت شود، خودداری کنید. ویتامین دی به دلیل اینکه باعث افزایش مقاومت بدن و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود، می تواند در کاهش بروز عفونت ها نقش داشته باشد.
- مصرف گوشت قرمز، فراورده های گوشتی، سوسیس کالباس را محدود نمایید.
- مصرف قند، شکر، شکلات و پولکی را به دلیل اینکه می تواند بروز عفونت های قارچی را افزایش دهد، محدود کنید.
- مصرف میوه و سبزی خصوصاً به صورت خام و تازه به دلیل داشتن ویتامین سی که باعث تقویت سیستم ایمنی می شود، بسیار مفید است.
- مصرف کلم (به خصوص کلم های بنفش) ذغال اخته، آب قره قات در پیشگیری و درمان عفونت های ادرای و دستگاه تولید مثل بسیار موثر است. فقط افرادی که مبتلا به بیماریهای تیروئید هستند در مصرف خانواده کلم ها به صورت خام احتیاط کنند.
بهترین روش های درمانی برای افرادی که دچار عفونت می شوند، مصرف آنتی بیوتیک ها هست که با توجه به آزمایشی که افراد می دهند و میزان ترشحات آنها توسط پزشک برای آنها تجویز می گردد. در کنار آن مصرف مکمل ها نیز در صورت تجویز پزشک می تواند کمک کننده باشد.