سلآموز بیاموز تا سالم باشی

سلاموز

آیا می دانید ناخنک چشم چیست و چگونه درمان می شود؟


ناخنک چشم (Pterygium) چیست؟

ناخنک، شایعترین عارضه چشمي پس از کاتاراکت (آب مروارید) است. ناخنک چشم یک بافت اضافی داراي عروق مثلثی شکلی است که در روی سطح چشم یا در گوشه قرنیه به وجود می آید. ناخنک در واقع فرآیندی غیر طبیعی است که طی آن ملتحمه یا سفیدی چشم به روی قرنیه رشد می کند و معمولاً ابتدا به صورت یک سفیدی روی ملتحمه ایجاد می شود و به تدریج به سمت قرنیه رشد می کند. به علت وجود رگ های زیاد، معمولاً رنگ ناخنک صورتی یا قرمز است که این وضعیت ممکن است یک طرفه یا دو طرفه باشد.

 

 

ناخنک چشم خفیف ترین عارضه اشعه ماوراي بنفش نور آفتاب است و هنوز براي این عارضه چشمی علت مشخصی یافت نشده است. عوامل خطرساز براي ایجاد ناخنک قرار داشتن در محیط هاي آفتابی، پرگرد و غبار و طوفانی است. کشاورزان و کارگران ساختمانی، ماهیگیران و افرادی که در نزدیک خط استوا زندگی می‌کنند نیز به علت حضور همیشگی و طولانی‌ مدت در فضاهای باز و در معرض نور آفتاب، بیشتر به ناخنک مبتلا می شوند. ناخنک در کودکان نادر است.

 

برای پیشگیری از بروز ناخنک سعی کنید از قرار گرفتن طولاني مدت در معرض نور آفتاب به ویژه پرتو فرابنفش، هوای خشک و گرد و غبار بپرهیزید. محافظت چشم ها از میزان بیش از حد پرتو فرابنفش با استفاده از عینک‌های آفتابی استاندارد که مانع عبور امواج مضر هستند و جلوگیري از خشکی چشم و رسیدن غبار به آن نیز می تواند مفید باشد.

 

 

 عوارض ناخنک چشم چیست؟

در مراحل اولیه که ضایعه کوچک است و روي قرنیه چشم را نگرفته است، علائم بیماري نیز خفیف می باشد، ولی به تدریج باعث خارش سوزش و قرمزي چشم می شود. ناخنک گاهی ملتهب می شود و باعث سوزش و خارش و ریزش اشک می گردد. رشد زیاد ناخنک، جلوی دید را می گیرد و می تواند با تغییر شکل قرنیه، باعث ایجاد آستیگماتیسم و تاري ديد شود.

 

ناخنک چگونه درمان می شود؟

اگر ناخنک قرمز و ملتهب شود می توان از قطره و پماد چشمی ضد التهاب استفاده نمود، تا میزان التهاب کاهش یابد. در مواردی که ناخنک به اندازه اي بزرگ شده باشد که باعث بسته شدن مسیر بینایی گردد و در اثر رشد روي قرنیه، ایجاد آستیگماتیسم با درجه بالا نماید و یا نماي ظاهري ناخوشایندي داشته باشد، می توان ناخنک را با جراحی درمان کرد.

 

ناخنک، با وجود جراحی مناسب، ممکن است (به ویژه در افراد جوان) عود نماید. گاهی براي جلوگیري از عود ناخنک، از پرتودرمانی سطحی یا داروهاي خاصی در حین عمل و یا پیوند ملتحمه از قسمت سالم بر روي منطقه اي که ناخنک برداشته شده است، استفاده می شود.

 

اگر ناخنک گه گاه ملتهب شود و سوزش و قرمزي چشم ایجاد کند، مصرف قطره هاي اشک مصنوعی به صورت مکرر ممکن است باعث تسکین علائم شود. در مواردي که ناخنک التهاب شدیدي دارد می توان با نظر چشم پزشک یک دوره درمان با قطره هاي استروئیدي یا سایر قطره هاي ضد التهاب انجام داد.

 

 

در ناخنک هاي خیلی بزرگ که وسط قرنیه را هم درگیر کرده اند ممکن است لازم باشد علاوه بر اقدامات فوق از پیوند قرنیه لایه اي براي اصلاح شکل قرنیه استفاده شود.

 

9

نظرات
ثبت نظر

  • علی اکبررضایی پنجشنبه 27 تیر 1398
    • پاسخ
    • 0
    • 0

    باسلام اطاعات بسیار مفید بود

    ارسال بستن

salamooz loading ...