هنگام مسمومیت کودک چه باید کرد؟
-
نویسنده: صدیقه قائدی
- نظرات: 0
- بازدید ها: 17242
- تاریخ : 1396/11/21
راهکارهایی کلیدی برای پیشگیری از مسمومیت با دارو در کودکان:
والدین یا مراقبین کودک باید داروها را به نحو مناسبی دور از دسترس و دید کودک نگهداری کنند. شما می توانید آن ها را در قفسه ای در طبقات بالا، قفسه ای با دستگیره مقاوم در برابر کودک، یک کابینت دارویی دارای قفل یا حتی یک چمدان قفل دار نگهداری نمایید. روی میز آرایش، کیف دستی و در یخچال محل مناسبی برای نگهداری داروها نیستند تا حد امکان آن ها را در ارتفاع و دور از دید کودکان نگهداری کنید.
همه دارو ها را در ظرف اصلی خود نگه داری کنید، از این طریق روشن است که چه چیزی در آن ها است و باز کردن آن ها نیز برای کودکان خردسال دشوار است. بر روی شیشه های آن ها نیز دستورات و اطلاعاتی درباره مسمومیت و مصرف نادرست داروها درج شده است. هر چند می توان بسیاری از قرص ها را از روی شکل ظاهری و علایم آن شناسایی کرد، اما شناسایی از طریق برچسب قوطی دارو سریع تر و ساده تر است. درپوش های مقاوم در برابر کودک، در کار او وقفه ایجاد می کنند ولی سد راه او نمی شوند.
قرص های رنگی درخشان و قرص هایی که در بسته هایی قرار دارند که داخل آنها معلوم است برای کودکان وسوسه انگیز است و آنها را از دسترس کودکان دور نگه دارید. و هرگز به کودکان نگویید که داروها و ویتامین ها شکلات هستند.
بهتر است دارو را زمانی مصرف کنید که کودکتان در اطراف شما نیست زیرا کودکان از بزرگتر ها تقلید می کنند.
برای پیشگیری از مسمومیت با سرب مراقب کودکتان باشید:
برخی مواد آرایشی و رنگ های نقاشی حاوی سرب، کودکان را در معرض مسمومیت با سرب قرار می دهند. در خانه های قدیمی که رنگ های آن پوسته پوسته شده است، این پوسته های جدا شده و به صورت غبار در می آید و باعث آلودگی کودکانی که داخل خانه بازی می کنند می شود.
تمام وسایل کودک مانند کالسکه، تخت ، اسباب بازی ها و خمیر های بازی را از نظر وجود رنگ های حاوی سرب بررسی کنید.
نکاتی برای پیشگیری از مسمومیت با محصولات و مواد شیمیایی در کودکان:
مواد شیمیایی خانگی و محصولات تمیز کننده را خارج از دید و در کابینت ها یا قفسه های قفل دار، نگه داری کنید. زیر سینک و یا کف توالت محل مناسبی برای نگهداری این مواد نمی باشند.
مواد سفید کننده مانند وایتکس و پاک کننده های دستشویی مانند جوهر نمک را با هم استفاده نکنید، زیرا اگر مخلوط شوند کلر تولید می کنند که گازی خطرناک است و ایجاد مسمومیت می کند.
اگر در خانه گل نگهداری می کنید نکات زیررا رعایت کنید:
از خرید گیاهان دارای برگ یا میوه های سمی و یا آن هایی که پوست را تحریک می کنند، اجتناب کنید.
کود و خاک گلدان منبع آلودگی انگلی و میکروبی است. بهتر است خاک گلدان با درپوش مناسب مثل ورق پلاستیکی، یونولیت مانند آنها بپوشانید.
تمام قارچ های داخل حیاط منزل و نواحی در دسترس کودکان را از بین ببرید و از رویش قارچ های وحشی در حیاط منزل یا زمین بازی کودکان جلوگیری کنید.
طرز تهیه خمیر بازی برای کودکان:
یک فنجان آرد سفید، نصف فنجان نمک، دو قاشق کرم تارتار و یک قاشق روغن گیاهی را در ماهیتابه مخلوط کنید. برای اینکه خمیر بازی بوی خوشی داشته باشد می توانید دارچین را به دیگر اجزا خشک اضافه کنید. سپس آب اضافه کنید و خوب مخلوط نمایید. ظرف را روی حرارت متوسط بگذارید تا بپزد و به طور دائم مخلوط را به مدت 3-5 دقیقه هم بزنید.
خمیر سفت و قابل شکل دادن خواهد شد. ظرف را از روی گاز بردارید و به مدت 5 دقیقه ورز دهید. رنگ خوراکی را هنگام ورز دادن اضافه کنید. خمیر بازی را می توانید به مدت طولانی در ظرف پلاستیکی دردار یا کیسه پلاستیکی نگهداری کنید.
در صورتی که کودک مسموم شد چه باید کرد؟
مواد سمی را از کنار کودک دور کنید و اگر هنوز مقداری سم در دهان کودک وجود دارد از او بخواهید آب دهانش را بیرون بریزد یا با کمک انگشت مواد سمی را از دهان کودک خارج کنید.
مایعات پاک کننده حاوی مواد سوزاننده هستند، در صورت تماس با پوست کودک، لباس های آلوده به این مواد را بیرون آورید و آن ناحیه را با مقدار زیادی آب شستشو دهید. در صورت ایجاد آسیب پوستی، تاول و خونریزی، به پزشک مراجعه کنید.
اگر این به مواد به داخل چشم کودک پاشیده شود، ممکن است در قرنیه آسیب شدیدی ایجاد کند، چنین مواردی از اورژانس های چشم پزشکی است و تا رسیدن پزشک بدون تاخیر با هر نوع آبی که در دسترس است، چشم کودک را شستشو دهید.
در صورت بلع مواد سوزاننده، کودک را مجبور به استفراغ نکنید و تحت هیچ شرایطی به او مواد تهوع آور مانند شربت اپیکاک ندهید چون مواد سوزاننده در هنگام بلع باعث سوختگی مری می شوند و با استفراغ دوباره این امر تکرار می شود. علائم و آسیب های وارده از هیدروکربن ها( مانند پاک کننده های خانگی، واکس های چوب، روغن جلا، نفت، بنزین، گازوئیل و تینر)، شامل سرفه، خس خس سینه، درد سینه و تنفس سخت است. گاهی سرگیجه، تشنج و اغما نیز مشاهده می شود.
علائم مسمومیت چند ساعت بعد از مصرف این مواد بروز می کند پس حتی در صورت نبود علائم نیز باید کودک توسط پزشک معاینه شود. در صورتی که 6 تا 8 ساعت بعد علامتی در کودک بروز نکند احتمال بروز مسمومیت بسیار کم می شود. لازم است در این موارد عکس از ریه گرفته شود.
در صورت مسمومیت با داروها ابتدا در عرض یک تا دو دقیقه یک بررسی ساده انجام دهید تا مطمئن شوید واقعا کودک دارو مصرف کرده است. در صورت امکان نمونه ای از داروی خورده شده یا ظرف آن را به پزشک نشان دهید. قرص های باقی مانده را در قوطی قرص ها بشمارید تا تعدادی که احتمالا کودک مصرف کرده معلوم شود تا بتوان میزان سم مصرف شده و سم آن را در کودک تعیین کرد. معمولا کودک در چنین مواردی بیش از یک نوع دارو مصرف کرده و لذا ضروری است فهرستی از تمام داروهای موجود در منزل تهیه شود. سموم، ظروف حاوی دارو، گیاهان، شیشه شربت یا قرص های مصرف شده را به اورژانس بیمارستان ببرید. اگر کودک استفراغ کرده و نمی دانید چه چیزی خورده است مواد استفراغ شده را به بیمارستان ببرید. اگر کودک علائم مسمومیت داشته و یا مقدار کشنده ای از دارو را مصرف کرده باشد، تحت درمان های خاص قرار می گیرد. در بیمارستان ضد سم های مختلف برای سموم متفاوت وجود دارد که آنها را خنثی کرده و یا از عوارض آنها جلوگیری می کند.
برای درمان التهاب های پوستی ناشی از تماس با گیاهانی مانند گزنه، محل تماس را زیر آب سرد بگیرید و شستشو دهید تا سوزن های گیاه از روی پوست پاک شود. سپس روی محل تماس کمپرس سرد بگذارید. برای کاهش میزان واکنش پوستی می توانید از داروهای ضد خارش استفاده کنید. گاهی اوقات محل واکنش پوستی عفونی و دردناک می شود که در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر کودک قا رچ وحشی خورد، او را همراه با نمونه ای از قارچ خورده شسده به اورژانس بیمارستان ببرید. شروع علائم مسمومیت با قارچ حدود 6 ساعت طول می کشد ولی بعضی از علائم در عرض یکی دو ساعت اول بروز می کند. علائم مسمومیت به نوع قارچ بستگی دارد، اما شایع ترین علائم شامل: تهوع و استفراغ، اسهال و درد شکم است. علائم خطرناک شامل: توهم، تشنج، اغما و حتی مرگ است. معمولا کارکنان اورژانس قادر به تشخیص نوع قارچ هستند و بر اساس آن درمان صحیح را انجلام می دهند.
در مسمومیت با سرب بیشتر کودکان علائم بالینی را از خود نشان نمی دهند ولی در بعضی از آنها ممکن است علائم غیر اختصاصی مانند دل درد، یبوست و تحریک پذیری بروز کند یا ممکن است این کودکان از نظر آموزشی پیشرفت نکنند و یا حتی معلوماتی را که قبلا آموخنه اند را فراموش کنند. سطح بالای سرب در خون می تواند به تشنج، اغما و حتی مرگ منجر شود. اگر فکر می کنید کودکتان در معرض ورود میزان بالایی از سرب به بدنش قرار گرفته است از پزشک بخواهید از وی آزمایش خون بگیرد.
واکنش طبیعی والدین و مراقبین کودک که یک ماده سمی خورده است این است که می خواهند استفراغ کند تا ماده خارج شود اما این کار ممکن است همیشه عاقلانه نباشد. اسید های قوی مانند مواد شوینده اگر بالا آورده شوند به همان اندازه خوردن و پایین رفتن خطرناک است.