بوتاکس: کاربردها، منع ها و عوارض!
-
نویسنده: مریم امیدی
- نظرات: 2
- بازدید ها: 1656
- تاریخ : 1396/11/09
بوتاکس یا سم کلستریدیوم بوتولینوم محصول نسبتا جدیدی است که وارد علم داروشناسی شده است. این سم حاوی باکتری است که در گذشته باعث مسمومیت های کشنده غذایی می شد. مسمومیت های غذایی به دلیل تولید سم در غذاهای مانده و فاسد ایجاد می شوند و مکانیسم اثر آنها طوری است که به سیستم عصبی حمله می کند.
با پیشرفت های انجام گرفته در علم پزشکی، دانشمندان توانستند بوتاکس را از باکتری استخراج و با دوز پایین به عنوان یک داروی مفید و اثربخش برای درمان خیلی از بیماری ها استفاده کنند. استفاده نامعمول و اضافی از این ماده می تواند باعث بروز مشکلات جدی شود و حتی کشنده باشد.
مکانیسم اصلی این دارو به صورت تاثیر بر انتهاهای عصبی است که مانع آزاد شدن ماده شیمیایی به نام نوروترنسمیتر از انتهای اعصاب می شود که روی عضلات تاثیر می گذارد. پس بوتاکس جلوی فعالیت عضلات را میگیرد یا باعث فلج موقت آنها می شود.
بوتاکس برای چه افرادی منع مصرف دارد؟
- بوتاکس نباید برای کسانی که بدون دلیل مشخص مبتلا به بیماری فلج عضلانی هستند، استفاده شود. کسانی که بیماریهای خاص مانند میاستنی گراویس دارند و دچار ضعف عضلانی هستند نباید بوتاکس تزریق کنند زیرا وضعیتشان بدتر میشود.
- تزریق بوتاکس در خانم های باردار و شیرده ممنوع است. به هر حال بوتاکس نوعی سم است و احتمال دارد به جنین برسد. وقتی فردی به بوتاکس حساسیت نشان میدهد، به این معنی است که آنتی ژن این سم وارد مویرگ های ریز خونی شده و واکنشهای پوستی نشان داده است. این احتمال وجود دارد که آنتی بادی ها بعد از تزریق بوتاکس فعال شوند و به جنین آسیب برسد.
- مصرف بعضی از داروها مانند آنتی بیوتیک ها و جنتامایسین که ممکن است با حرکات عضلات تداخل داشته باشد نیز از موارد منع طبی استفاده از بوتاکس است.
- در مورد مبتلایان به بیماریهای خودایمن، بهتر است تزریق بوتاکس صورت نپذیرد.
- اگر از داروهای ضد انعقاد خون مثل وارفارین استفاده می کنید بهتر است با مشورت با پزشکتان مصرف دارو از يك هفته قبل از تزریق قطع کنید. اصولا قطع داروهای ضدانعقادی بیشتر قبل از انجام جراحیهایی توصیه میشود که همراه با خونریزی هستند، با این حال بهتر است قبل از تزریق بوتاکس حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
- در ناحیه ای که تزریق بوتاکس انجام می شود نباید هیچ گونه عفونتی وجود داشته باشد.
- مصرف زیبایی بوتاکس معمولا برای افراد زیر 21 سال توصیه نمیشود.
بوتاکس چه عوارض طبی به دنبال دارد؟
- تزریق بوتاکس دردناک است و فرد ممکن است تا چند روز اول بعد تزریق درد احساس کند.
- گاهی در محل تزریق کبودی و تورم ایجاد می شود.
- مشکل دیگری که شیوع زیادی ندارد، افتادگی پلک است. این عارضه معمولا در اثر تزریق بد و استفاده از ماده غیراستاندارد ایجاد می شود. البته افتادگی پلک موقتی است و بعد از مدتی خودبه خود یا با درمان های دارویی بهبود می یابد. افتادگی پلک معمولا در 10 - 7 روز اول بعد تزریق اتفاق می افتد.
- همانطور که پیشتر گفته شد، بوتاکس عضلات را فلج می کند. بنابراین حرکات ارادی و غیرعادی بخشی از صورت را از بین می برد. وقتی تزریق در ناحیه ی صورت باشد با فردی مواجه خواهیم بود که قدرت تکان دادن ابرو و اخم کردن را ندارد. بی حسی در چهره به دنبال تزریق بوتاکس باعث می شود فرد از نظر ارتباطی مشکل پیدا کند.
اثر درمانی بوتاکس تا چند وقت باقی می ماند؟
اثر بوتاکس چهار الی شش ماه باقی می ماند. بعد از آن عضله ها به حالت قبلی برمیگردد و چروک ها کم کم پدیدار می شوند و دوباره نیاز به درمان پیدا می کنید.
در نهایت اگر به دنبال این هستید که چین و چروکهای صورت خود را بوتاکس کنید:
- بوتاکس را محافظه کارانه آغاز کنید. توجه داشته باشید که اکثر مواد اولیهی بوتاکس تنها برای خط اخم و چین و چروک دور چشم تاییدیه بهداشتی دارند و برای باقی قسمتهای صورت تایید نشدهاند.
- تا زمانی که از تجربه ی کاری پزشک خود مطمئن نشدهاید، پیشانی خود را بوتاکس نکنید. بوتاکس بر روی پیشانی به تجربه و تمرکز بسیار زیادی نیاز دارد.
- یک سوم پایینی صورت به مهارت بسیار بسیار زیادی احتیاج دارد و بیش از هر قسمت دیگری مستعد درگیر شدن با عوارض جانبی است. بنابراین در ابتدا اطمینان حاصل کنید که پزشک شما با تجربه باشد.